Drábová: Rusům je těžké věřit, pro dostavbu Dukovan bych je nezvolila

Video placeholde

Šéfka Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v pořadu Prostor X říká, že by nechtěla být v kůži politiků, kteří budou o stavbě dalších jaderných bloků rozhodovat. Jde podle ní o strategické partnerství. „Hledala bych jiného partnera, než je Rusko,“ dodává Drábová. 

Rusku je po zkušenostech z minulých desítek let těžké věřit. Podle Drábové je citlivé na svoji reputaci, o nedávné nehodě ponorky s jaderným pohonem a o Černobylu informovalo podobně.

Ruský projekt na stavbu dalších jaderných bloků je konkurenceschopný, Drábová ale před spojením s Moskvou varuje. Šla by do toho, jen pokud bychom projekt převzali a postavili bloky sami, což není reálné.

S prezidentem Drábová roky nemluvila, a tak jeho postoj nezná. Každý má ale podle ní právo na názor, a tak Zemanova slova vnímá. Jako názor. Říká, že Rusko by se ale mělo soutěže zúčastnit

. Klíčovou roli přitom můžou hrát informace od tajných služeb. Alternativou ke stavbě dalších bloků je podle Drábové hlavně plyn. I jeho podstatná část by k nám ale proudila z Ruska.

Potřebujeme čtvrtou energetickou revoluci, tvrdí Drábová. Vidí jí v tom, že se naučíme skladovat elektřinu. Investice do technologií obnovitelných zdrojů by podle ní proto měly jít právě tímto směrem. Do té doby prý jiné možnosti než jádro a plyn v podstatě nemáme.


Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>