Dostavba Temelína: Rusnok již jednal se šéfem ČEZ

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Energetická společnost ČEZ počítá s tím, že rozhovory s uchazeči o dostavbu jaderné elektrárny Temelín budou po naplánovaných červencových jednáních dále pokračovat ještě v září a říjnu. Celková doba bude podle energetické firmy záležet na postoji účastníků tendru vůči požadavkům zadavatele.

Otázka dostavby Temelína je velkým politickým tématem, neboť v současné době není zcela zřejmé, jaká vláda o investici nakonec bude rozhodovat. Naposledy o harmonogramu výstavby jednal dnes designovaný premiér Jiří Rusnok s generálním ředitelem společnosti ČEZ Danielem Benešem. Rusnok později řekl, že ohledně jednání vláda necítí žádný tlak, a dodal, že se o tomto tématu s šéfem energetické firmy bude „poměrně brzy bavit“.

ČEZ ve výběrovém řízení od počátku dubna jedná s americko-japonskou společností Westinghouse a česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Podle dnešního vyjádření energetické firmy nadále přetrvává řada otevřených otázek. „Je nutné dojednat takové znění smluv a veškeré související dokumentace, aby tento rozsahem největší kontrakt, jaký byl kdy na území České republiky uzavřen, pokrýval veškerá rizika a byl akceptovatelný pro investora. S ohledem na probíhající výběrové řízení není možné uvést další podrobnosti,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Detailní ústní jednání v září a říjnu jsou podle něj nezbytná vzhledem k rozsahu projednávané dokumentace, množství zapracovávaných změn a komplexnosti a provázanosti problematiky. „Celková délka jednání s účastníky tendru bude závislá na tempu sbližování stanovisek uchazečů výběrového řízení s požadavky společnosti ČEZ,“ doplnil Kříž.

Dostavba Temelína by byla jednou z největších zakázek v české historii, náklady investice se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Pro energetickou firmu je podle dnešního sdělení rozhodující, zda dojednané podmínky a celkový rámec reprezentovaný Státní energetickou koncepcí a souvisejícími zákony dávají jistotu návratnosti vynaložených nákladů na výstavbu.