Dostavba Temelína znovu ve hře? ČEZ by mohl vypsat tendr příští rok

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

ČEZ by mohl v příštím roce vypsat nový tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Polostátní firma pokračuje v přípravách projektu, o kterém bude pravděpodobně příští rok rozhodovat vláda. V České televizi to uvedl místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.

„Já se domnívám osobně, že pravděpodobně příští rok dojde k rozhodnutí, které případně skutečně povede k vypsání nového tendru,“ řekl Pačes v televizi. Podle něj existují varianty dostavby jednoho nebo dvou bloků Temelína nebo dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech.

Společnost ČEZ zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín na začátku dubna. Před tím vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil. Reakce na toto rozhodnutí byly různé. Agentura Standard & Poor's například krok ČEZ pochválila.

Podle Pačese bude cena elektrické energie v budoucnu stoupat a stát má navíc i jiné zájmy než ekonomické, například v oblasti energetické bezpečnosti. Zmínil také potřebu nových zdrojů kvůli plánovanému uzavírání některých uhelných elektráren a blížícímu se konci životnosti Dukovan v roce 2025.

O dalším směřování Česka v oblasti jaderné energetiky v rámci Státní energetické koncepce by měla vláda rozhodovat na konci roku. ČEZ v současnosti pracuje jak na přípravě nového tendru v několika variantách, tak i na prodloužení životnosti Dukovan po roce 2025.

Bursík: Pokračovat v přípravách na tendr je iracionální

Exministr životního prostředí Martin Bursík naopak považuje za iracionální pokračovat v pracích na dostavbě jaderných bloků, protože je to naprosto neekonomické a z pohledu energetické bezpečnosti představuje jaderná energetika naopak riziko kvůli závislosti na Rusku, které Česku dodává jaderné palivo.

Dostavba
Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Odhady nákladů dostavby se pohybovaly mezi 200 a 300 miliard korun.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Pavel Cyrani: ČEZ musí prodloužit životnost Dukovan