Drábová reaguje na Mládka: Povolení pro Dukovany se vždy dává na 10 let

Dana Drábová

Dana Drábová Zdroj: E15

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) zatím vždy v případě Jaderné elektrárny Dukovany vydal povolení k provozu na deset let, řekla jeho šéfka Dana Drábová s tím, že jde o obvyklou praxi. Reagovala tak na vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka, který na tiskové konferenci k těžebním limitům uvedl, že podle informací ministerstva není SÚJB připraven prodloužit fungování bloků v Dukovanech o 20 let, ale pouze o deset.

„Státní úřad pro jadernou bezpečnost bude už potřetí vydávat Dukovanům povolení na deset let,“ řekla dnes ČTK Drábová. A dodala, že úřad se ale může rozhodnout, že na konci letošního roku, kdy bude nové povolení potřebovat první z dukovanských bloků, vydá povolení na dobu neomezenou.

„Stejně by tam ale byly podmínky, kvůli kterým bychom se k tomu za deset let museli vrátit. Nemůžeme z toho desetiletého intervalu hodnocení ustoupit, protože je to světová praxe,“ podotkla Drábová. O tom, jak úřad následně rozhodne v roce 2025, je podle ní předčasné mluvit.

Na deset let vydává SÚJB povolení pro i dva bloky druhé české jaderné elektrárny v Temelíně. Naposledy je vydal v letech 2010 pro první, respektive v roce 2012 pro druhý temelínský blok.

Nebude k dispozici stávající výkon Dukovan

Mládek dnes upozornil, že při neprodloužení povolení pro Dukovany hrozí, že mezi lety 2025 a 2035 nebude k dispozici výkon stávajících Dukovan a plánované nové bloky ještě nebudou v provozu. Podle Drábové je to možné, nikoliv však z hlediska technického, ale spíše z hlediska vývoje evropské energetiky.

„Může vzniknout velmi významný tlak, a ta elektrárna skončí svoji politickou životnost, nikoli technickou,“ uvedla Drábová. Pokud však bude politická vůle, můžou podle ní Dukovany fungovat i nadále. „Stávající čtyři bloky Dukovan budou mít dopracováno mezi lety 2035 a 2040, poté je rozumné počítat s tím, že půjdou „do důchodu“,“ dodala Drábová.