Mládek chce kvůli Dukovanům odložit rozhodnutí o prolomení limitů

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: CTK

Ministr průmyslu Jan Mládek navrhne vládě a tripartitě, aby rozhodnutí o prolomení takzvaných těžebních limitů na dole ČSA, kde těží Severní energetická, bylo odloženo na rok 2020. Podle něj bude v rozhodnutí hrát roli prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany. Dodal, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) podle jeho informací není připraven prodloužit fungování jaderných bloků v Dukovanech o 20, ale jen o deset let.

„Může se stát, že mezi lety 2025 až 2035 nebude k dispozici výkon stávajících Dukovan a nové bloky ještě nebudou v provozu,“ řekl Mládek. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová následně vysvětlila, že úřad zatím vždy vydával Dukovanům i druhé české elektrárně v Temelíně rozhodnutí jen na 10 let. O tom, jak úřad následně rozhodne v roce 2025, je podle ní předčasné mluvit. Dodala, že pokud bude politická vůle, můžou Dukovany z technického hlediska pracovat do rozmezí let 2035 a 2040.

Těžební limity by se podle Mládka naopak měly ihned prolomit na dole Bílina, který patří Severočeským dolům. Podle něj je to nutné kvůli potřebám českého teplárenství. Původně se mělo o těžebních limitech plně rozhodnout letos.

Uhlí pouze do tepláren

Předseda výkonné rady Teplárenského sdružení a bývalý premiér Mirek Topolánek prohlásil, že v případě prolomení pouze na Bílině je potřeba přijmout řadu opatření, která zajistí, aby uhlí za limity skončilo opravdu v teplárnách a došlo k omezení využití uhlí v konečné spotřebě. Podle sdružení je potřeba využít například evropské operační programy, kde jsou k dispozici prostředky pro rekonstrukce tepelných sítí, což by zvýšilo účinnost dodávky tepla a snížilo poptávku po uhlí.

Případné úplné prolomení limitů na dole ČSA by znamenalo zbourání Horního Jiřetína a Černic. Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Strana zelených) dnes uvedl, že odložení rozhodnutí nechává obyvatele města na dalších pět let v obrovské nejistotě.

Mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová ČTK řekla, že pro společnost odklad rozhodnutí v tomto okamžiku nic nemění. „Pokračujeme v postupném útlumu, kterým se připravujeme na ukončení činnosti. Postupně odstavíme další dva technologické celky a ukončíme těžbu skrývky a krátce po roce 2020 také těžbu uhlí,“ uvedla.

Na ČSA je možné v rámci stávajících limitů těžit ještě sedm let

Podle dřívějších informací je na dole ČSA možné těžit v rámci současných limitů zhruba do roku 2022. Podle Mládka mohou ale těžaři využít i metodu ražení chodeb, tzv. chodbicování či stěnování. Tím pádem by se podle něj „životnost“ lomu v rámci současných limitů prodloužila až do roku 2025.

Mládek ve svém lednovém vyjádření uvedl, že podporuje variantu, která počítá i s částečným prolomením limitů na dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Dnes však uvedl, že tato varianta není na pořadu dne. Na základě studií, které si ministerstvo nechalo zpracovat, by totiž byla pro těžaře ekonomicky nerentabilní.

S dnešními Mládkovými argumenty nesouhlasí zástupci ekologických organizací. „Ministr Mládek si asi otevřel staré noviny. Argumentace severočeské uhlí nebo nové reaktory je retro návrat do devadesátých let,“ uvedl například Edvard Sequens ze sdružení Calla.