Droní útok. Dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii byla zasažena střelami

Požár v Saudi Aramco

Požár v Saudi Aramco Zdroj: Reuters

Požár v Saudi Aramco
Požár v Saudi Aramco
3
Fotogalerie

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie vypukl v sobotu časně ráno požár. Podle prohlášení ministerstva vnitra byly příčinou ohně zásahy střel z dronu; k odpovědnosti za útoky se v šíitské televizi Al-Masíra přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Bezpečnostní složky na zařízeních Abkajk a Churajs dostaly podle saúdského ministerstva požáry pod kontrolu. Podle zdrojů agentury Reuters incident mohl snížit denní produkci ropy v zemi až o polovinu, Mezinárodní agentura pro energii se ale vážnějšího dopadu na globální trh s ropou neobává.

Vojenský mluvčí Húsíů Jahjá Saría podle Reuters prohlásil, že Húsíové nasadili proti ropným zařízením v Abkajku a Churajsu deset dronů. Pohrozil zároveň rozšířením rozsahu útoků na cíle v Saúdské Arábii, která stojí v čele koalice, která proti húsíjským rebelům bojuje v Jemenu.

"Jedinou možností pro saúdskou vládu je zastavit útoky proti nám," řekl Saría, jinak se útoky húsíjských povstalců na cíle v saúdském království budou jen zhoršovat.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Abkajk ve východní provincii je největší ropné pole na světě a je zde také obří závod na snížení obsahu síry v ropě, ze kterého se tato ropa posílá do vývozních terminálů, včetně největšího exportního přístavu pro ropu na světě Ras Tanura.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že incident narušil produkci a vývoz ropy. Ovlivnit může těžbu až pěti milionů barelů denně, což je zhruba polovina těžby Saúdské Arábie a pět procent globálních dodávek ropy. Loni země vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. Státní televize ale informovala, že vývoz nadále pokračuje a firma Aramco se k incidentu nevyjádřila. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v reakci na incident uvedla, že situaci v Saúdské Arábii pozorně sleduje, vážnějšího dopadu na globální trh s ropou se však neobává. Ropný trh je podle ní nyní dobře zásoben dostatečnými komerčními zásobami.

"Jsme v kontaktu se saúdskými úřady a také s velkými producenty a konzumenty," uvedla IEA v prohlášení. Nezmínila se, že by plánovala uvolnění nouzových zásob ropy.

Jemenští povstalečtí Húsíové provedli podobné útoky už v minulosti. Koncem srpna oznámila saúdskoarabská koalice, která v Jemenu bojuje proti povstaleckým Húsíům, sestřelení dronu, který Húsíové vyslali na Saúdskou Arábii. Mluvčí koalice uvedl, že dron byl zničen ještě nad jemenským územím.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.