Druhý rekord v řadě: Toyota zvýšila zisk o pětinu

Toyota zůstala jedničkou v prodejích automobilů.

Toyota zůstala jedničkou v prodejích automobilů. Zdroj: ctk

Největší japonská a zároveň i světová automobilka Toyota Motor zvýšila v uplynulém finančním roce zisk o 19 procent na 2,17 bilionu jenů (442 miliard korun). Firma tak má za sebou už druhý rok, v němž dosáhla rekordního zisku. K lepšímu výsledku jí pomohl příznivý pohyb směnných kurzů i nárůst prodeje v USA.

Provozní zisk se v uplynulém finančním roce, který skončil v březnu, zvýšil o 458 miliard JPY na 2,75 bilionu JPY. Stály za tím „pozitivní faktory, jako jsou příznivé směnné kurzy a snaha o snižování nákladů, které převážily na faktory negativními, jako byl nižší prodej vozidel a vyšší výdaje včetně investic na podporu budoucí konkurenceschopnosti,“ uvedl prezident automobilky Akio Toyoda.

Firmě se v uplynulém finančním roce podařilo zvýšit prodej vozidel v Severní Americe o téměř sedm procent na 2,72 milionu vozů. Na domácním trhu v Japonsku jí ale odbyt klesl. Automobilka očekává, že v tomto finančním roce jí čistý zisk stoupne o zhruba 3,5 procenta na 2,25 bilionu jenů.

Toyota v loňském kalendářním roce obhájila postavení největšího světového prodejce automobilů. Prodej jí vzrostl o tři procenta na 10,231 milionu vozidel, a firma tak již třetí rok v řadě překonala konkurenční výrobce Volkswagen a General Motors.

Automobilka letos v lednu uvedla, že v tomto roce počítá s poklesem globálního prodeje o jedno procento. Podle některých odborníků by ji tak v čele světového automobilového trhu mohl vystřídat Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto.