Dukovany budou mimořádně stát do konce března

elektrárna Dukovany

elektrárna Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovanybyl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok.
Jaderná elektrárna Dukovany.
Jaderná elektrárna Dukovany.
Prvnímu bloku JE Dukovany skončí po 30 letech povolení k provozu. Nové zatím nezíská.
Jaderná elektrárna Dukovany představila 3. března nové záložní chladicí ventilátorové věže, které v současné době fungují ve zkušebním provozu. Stavba ventilátorových věží byla jednou ze stěžejních investic prováděných v posledních letech pro zvýšení bezpečnosti provozu elektrárny.
9
Fotogalerie

Neplánovaná odstávka druhého reaktorového bloku Dukovan podle předpokladu firmy ČEZ potrvá do čtvrtka 30. března, kdy by v tomto bloku měla být obnovena produkce elektřiny. Zjištěnou drobnou netěsnost armatury opraví energetici v nejbližších dnech. Netěsnost neměla vliv na bezpečnost provozu, sdělil dnes mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Kvůli odstávkám klesla od čtvrtka výroba jaderné elektrárny Dukovany na polovinu.

"V průběhu víkendu provedou energetici nápravná opatření a následně zahájí náběh bloku," uvedl Bezděk. Blok číslo dvě byl odstaven ve čtvrtek vpodvečer. Kontrola zařízení potvrdila podezření na drobnou netěsnost ruční drenážní armatury. Jde o potrubí o průměru dva centimetry, které slouží k odvzdušnění systému primárního okruhu. "Voda z netěsnosti byla svedena systémem odpadních vod primárního okruhu, který slouží k těmto účelům, k dalšímu zpracování," doplnil mluvčí.

Od 20. ledna podle plánu nevyrábí elektřinu první blok Dukovan, dodávky do sítě by u něj měly být obnoveny v polovině května. Blok číslo dvě teď byl v provozu jen několik dní, jeho plánovaná půlroční odstávka skončila 18. března.

Druhý blok Dukovan stál do minulé soboty kvůli výměně části jaderného paliva a kvůli rozsáhlým revizím, kontrolám a investicím souvisejícím s přípravami tohoto bloku na další dlouhodobý provoz. Licence u tohoto bloku skončí 10. července. Společnost ČEZ už požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o nové povolení k jeho provozu.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. ČEZ potřebuje letos získat nové povolení provozu také pro bloky tři a čtyři, jejichž licence skončí s tímto rokem. Pro dukovanský blok číslo jedna už SÚJB vydal nové povolení loni.