Dukovany nebudou mít od ledna novou licenci na první blok

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CTK

Jaderná elektrárna Dukovany nebude mít od ledna nové povolení pro provoz svého prvního bloku. Firma ČEZ tento týden požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o přerušení správního řízení do 28. února kvůli rozšířeným kontrolám zařízení bloku. Zároveň ČEZ tento úřad požádal o prodloužení stávajícího povolení k provozu prvního bloku, které je zatím platné jen do 31. prosince.

Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové bude stávající povolení prodlouženo o dva až tři měsíce. „Tohle už je pro ně procesní detail,“ řekla Drábová. Odložení termínu pro vydání nového povolení pro první blok podle ní nebude mít žádný faktický dopad na činnost elektrárny.

Podle Bezděka pořádala energetická společnost o přerušení řízení 9. prosince, protože potřebuje víc času na rozšířené kontroly svarů v tomto bloku a na zpracování jejich výsledků do průkazné dokumentace. Kontroly svarů provádějí odborníci u tří jaderných bloků Dukovan, protože při prověrce dokumentace byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Od 19. září kvůli tomu v elektrárně funguje jen jeden ze čtyř bloků.

Doplňování dokumentace v souvislosti s kontrolami svarů je podle Drábové rozsáhlé a u prvního bloku ještě není dokončeno, proto nelze vydat s koncem roku nové povolení k jeho provozu. „To ale není důvod, proč uvést tu elektrárnu do stavu, že by nemohla být provozována,“ řekla.

Trvající problémy

Dukovanský blok číslo dvě odstavili energetici kvůli kontrolám svarů v noci na 18. září a o den později zastavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl původně začít dodávat elektřinu do sítě v závěru října, ale kvůli kontrolám svarů rovněž dál stojí.

ČEZ předpokládá, že do konce roku začne vracet do provozu alespoň třetí výrobní blok. Během Vánoc by podle Bezděka měla být zahájena úvodní etapa těchto prací zahrnující závěrečné zkoušky těsnosti a tlakové zkoušky zařízení v tomto bloku. „Odstávky prvního a druhého bloku budou pokračovat i příštím roce,“ dodal mluvčí.

Ukončování odstávky třetího bloku ještě v tomto měsíci není vyloučeno ani podle Drábové. „Je to možné, když nenastanou další komplikace, což u technických zařízení nelze nikdy vyloučit,“ podotkla předsedkyně. Nejdůležitější je podle ní to, aby všechny záležitosti u tohoto bloku byly do té doby v pořádku.

Nekvalitní kontroly

Při kontrole dokumentace byly v Dukovanech zjištěny nekvalitní rentgenové snímky u svarů v jaderné i nejaderné části všech bloků. Firma ČEZ už dala podnět policii, aby okolnosti provedení těchto kontrol prověřila. Prováděla je podle ní společnost Tediko. Právní zástupce firmy Tediko Tomáš Hodys ale v dnešním tiskovém prohlášení odmítl odpovědnost tohoto dodavatele za odstávky v Dukovanech i za případnou újmu s nimi spojenou.

Dukovany mají instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v České republice. Podle původního projektu měla být elektrárna v provozu 30 let, což je doba, která nyní končí. Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan začal fungovat v červenci 1987. ČEZ ale usiluje o prodloužení životnosti této elektrárny. U jednotlivých bloků zatím žádal o nové povolení k provozu vždy po deseti letech.

Dukovany již téměř tři měsíce vyrábějí pouze čtvrtinu elektřiny
23. června - Energetici neplánovaně odstavili čtvrtý výrobní blok kvůli netěsnosti potrubí. Odstávka trvala šest dní.
28. srpna - Začala letošní nejdelší plánovaná odstávka. Odstaven byl první blok kvůli rozsáhlým kontrolám a dokončování investičních akcí, zprovozněn měl být 26. října. Odstávka souvisela se snahou získat novou licenci na jeho provoz. Odstávka byla naplánována na delší dobu než obvykle, protože odborníci po osmi letech prověřovali rovněž stav tlakové nádoby reaktoru.
3. října - Firma ČEZ oznámila, že 24. září požádala SÚJB o povolení dalšího provozu pro první reaktorový blok.
15. října - Elektrárna oznámila, že neplánované odstávky 2. a 3. bloku potrvají ještě týdny. Kvůli kontrolám svárů se protáhne i plánovaná odstávka prvního bloku.
24. listopadu - ČEZ oznámila, že podala policii podnět k prošetření okolností provedení nekvalitních kontrol svarů. Problematické kontroly svarů dělala firma Tediko. Podání trestního oznámení kvůli Dukovanům nevyloučila ani předsedkyně SÚJB Dana Drábová.
7. prosince - Elektrárna oznámila, že neplánované odstávky budou pokračovat i v lednu. Z odstavených bloků by chtěl ČEZ nejméně jeden zprovoznit do konce roku, u všech tří ale letos potřebné práce udělat nestihne.
11. prosince - Firma Tediko odmítla odpovědnost za odstávky v Dukovanech.

- Jaderná elektrárna Temelín oznámila, že v dokumentaci ke svarům v Temelíně nejsou takové chyby, které by vedení elektrárny nutily k odstavení bloků. Závěr přinesly několikatýdenní kontroly, které v elektrárně prováděli energetici v návaznosti na situaci v Dukovanech.

- Dukovanská elektrárna oznámila, že ČEZ požádala SÚJB o přerušení správního řízení pro nové povolení pro provoz prvního bloku do 28. února, a to kvůli rozšířeným kontrolám zařízení bloku. Zároveň ČEZ úřad požádal o prodloužení stávajícího povolení. Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové bude stávající povolení prodlouženo o dva až tři měsíce.

Bývalý lobbista z ČEZ Vladimír Johanes: Jsem zpět