EK: Rekordní pokuta 16 strojírenským firmám byla oprávněná

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Antimonopolní úřad měl právo uložit pokutu 16 strojírenským firmám za kartel i přesto, že jejich chování potrestala také Evropská komise. Vyplývá to ze stanoviska generální advokátky EU Juliany Kokottové zveřejněného na stránkách Soudního dvora EU v Lucemburku. Právě soudní dvůr se nyní bude případem zabývat. Obrátil se na něj Krajský soud v Brně s několika předběžnými otázkami. ÚOHS firmám uložil téměř miliardovou sankci. Jde o vůbec nejvyšší pokutu, o které ve své dvacetileté historii rozhodl.

Podle místopředsedy ÚOHS Michala Petra soud ve většině případů přihlíží ke stanovisku generálního advokáta. „Konečné rozhodnutí Soudního dvora by mělo padnout do konce letošního roku. Názor generální advokátky vítáme, potvrdila to, co jsme dosud tvrdili,“ řekl Petr.

S názorem Kokottové nesouhlasí odborník na soutěžní právo z advokátní kanceláře Schoenherr, která v případu zastupuje skupinu Siemens, Martin Nedelka. „Názor generální advokátky, že mezi případy šetřenými ÚOHS a Evropskou komisí není dána totožnost v důsledku rozdílného teritoria a času údajného protisoutěžního jednání, není přesvědčivý,“ řekl Nedelka. Uvedl dále, že rozhodnutí ÚOHS v případě kartelu je nezákonné „z řady jiných důvodů“.

Rozhodnutí Soudního dvora bude důležité pro další vývoj správního řízení před českými správními soudy. Krajský soud v Brně se do Lucemburku obrátil s několika předběžnými otázkami. Soudce David Raus to v minulosti odůvodnil potřebou „jednotné aplikace soutěžního práva v celoevropském prostoru“. Jádrem sporu je to, zda měl český ÚOHS právo pokutovat firmy za kartel, když tak už v minulosti učinila i Evropská komise. To nyní generální advokátka potvrdila.

Výše pokut pro jednotlivé strojírenské skupiny podle druhostupňového rozhodnutí ÚOHS:

holding částka v mil.Kč holding částka v mil.Kč
Siemens 284,880 Mitsubishi Electric 75,348
Areva 138,478 Toshiba 70,762
Hitachi 109,2 Japan AE Power Systems 44,408
Fuji 88,816 Nuova Magrini Galileo 44,408
Alstom 85,581 celkem 941,881

Uvedla, že český orgán pro hospodářskou soutěž svým rozhodnutím neporušil zákaz dvojího trestu (zásadu ne bis in idem). „Zásada ne bis in idem zakotvená v právu EU nebrání sankcím vůči podnikům, jež se zúčastnily kartelové dohody, které vnitrostátní orgán pro hospodářskou soutěž dotyčného členského státu uloží za protisoutěžní důsledky kartelu na území tohoto členského státu před jeho přistoupením k Evropské unii, jestliže předmětem pokut, které vůči těmto účastníkům kartelové dohody dříve uložila Evropská komise, nebyly tyto důsledky,“ uvedla generální advokátka ve svém stanovisku.

Celkem 16 firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS 16 let od roku 1988 do roku 2004 a téměř po celém světě nezákonně kooperovaly v tendrech. Sdělovaly si ceny svých nabídek, a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku jde jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů Kč. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

Pokutu od českého antimonopolního úřadu původně brněnský krajský soud nejprve zrušil. Za stejný prohřešek už firmy pokutovala EK a za jeden kartel nelze trestat dvakrát, uvedl tehdy soudce Raus k důvodům zrušení pokuty. Kartel jako takový soud nezpochybnil.

ÚOHS se ale s kasační stížností obrátil na Nejvyšší správní soud (NSS), který úřadu vyhověl a rozsudek krajského soudu předloni zrušil. Pokuta v rekordní výši 941,881 milionu korun tak opět začala platit. Na kartel upozornil jeden z jeho účastníků, firma ABB. Díky tomu vyvázla bez sankce.