Ekologičtější vytápění budov? Řešením může být vodík

Leeds

Leeds Zdroj: Andrew Roberts, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Pokud by velká britská města přešla na vytápění vodíkem, mohlo by dojít ke snížení emisí skleníkových plynů až o 73 procent. Alespoň to uvádí společnost Northern Gas Networks (NGN), která se na severu Anglie zabývá distribucí plynu.

Podle plánů, které NGN zveřejnila, by mohlo k přechodu na vodík dojít už v průběhu deseti let. Městem, ve kterém se má pilotní projekt konat, je britský Leeds. To by se mohlo stát prvním „vodíkovým městem,“ ve kterém metan nahradí právě vodík.

Těžba metanu by byla i nadále důležitá, extrakcí by se z něj však získával pro životní prostředí mnohem šetrnější vodík. „Přeměna sítě na vodík je v současnosti možná, ekonomicky dostupná a pomůže Británii k dosažení ekologických cílů,“ řekl vedoucí projektu NGN Dan Sadler.

Podle společnosti je totiž jednodušší současnou soustavu upravit na nový plyn, než úplně předělávat pro jiné alternativní zdroje energie. I přesto by si modernizace sítě vyžádala miliardové investice.

Pouze Leeds by přechod na vodík vyšel na více než 60 miliard korun, roční náklady by se pohybovaly kolem 5 miliard. Zavedení vodíkové soustavy do šestnácti hlavních oblastí v zemi by stálo více než 1,5 bilionu korun.

Občané v Británii by však nemuseli na úpravy vynakládat okamžité investice, cena za úpravy by se jim promítla do měsíčního vyúčtování. Stejně je ve Spojeném království financována i současná rozvodná plynová soustava.