Elektrárna Chvaletice se zbavuje zákazníků. Přebere je Komárkova MND

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: KKCG

Společnost Moravské naftové doly (MND) bude od července postupně přebírat portfolio zákazníků Elektrárny Chvaletice ze skupiny Severní energetická. Firma ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka se s elektrárnou dohodla na strategické spolupráci. Elektrárna se soustředí na výrobu a velkoobchod s elektřinou. Po několika letech tak opouští přímou dodávku elektřiny koncovým odběratelům.

Skupina MND přebírá několik stovek velkých zákazníků s celkovou spotřebou na rok 2015 kolem jedné terawatthodniny (TWh). Spolu s nimi převezme veškerá práva a povinnosti. „Z pohledu zákazníka tak nedochází k jakýmkoli změnám, pouze ke změně právního subjektu, který jim energii bude za neměnných podmínek nadále dodávat,“ uvedl obchodní ředitel MND Ludvík Baleka.

„Tímto rozhodnutím nebude narušena kontinuita dodávek našim zákazníkům. Dohodli jsme se totiž s MND, že postupně převezme obsluhu našich současných odběratelů. Elektrárna Chvaletice poskytne k tomuto převzetí odbornou pomoc a stane se hlavním poskytovatelem elektřiny pro MND,“ uvedl generální ředitel Elektrárny Chvaletice Luboš Pavlas.

Dodal, že nákup Elektrárny Chvaletice a její spojení s hnědouhelným lomem Československá armáda na Mostecku přinesl skupině Severní energetická nový rozměr. „Jednou z příležitostí, kterou vidíme, je koncentrovat se více na výrobu elektřiny a obchodování na velkoobchodním trhu,“ uvedl Pavlas.

Velké ambice

Podle Baleky je partnerství s elektrárnou v souladu se strategií rozvoje MND. „Naplňujeme tím ambici stát se energetickou firmou schopnou nabídnout výhodně svým zákazníků přímo ze zdroje nejen plyn, ale i elektřinu. Během několika let se chceme stát jedním z největších dodavatelů plynu a elektřiny českým domácnostem,“ doplnil Baleka.

MND od začátku letošního roku nabízí plyn z vlastní těžby napřímo českým domácnostem a od května rozšířila svoji nabídku o dodávku elektřiny. „MND registruje stovky nových zájemců o dodávky energie týdně. Bohužel řada klientů má u stávajícího dodavatele často uzavřenou smlouvu na dobu určitou a okamžitý přechod k MND by pro ně znamenal nepřiměřené penále,“ uvedl Baleka.