Elektrárna Mělník III společnosti ČEZ bude definitivně odstavena ve druhé polovině srpna

Tepelná elektrárna Mělník III bude definitivně odstavena ve druhé polovině srpna.

Tepelná elektrárna Mělník III bude definitivně odstavena ve druhé polovině srpna. Zdroj: ČTK

Společnost ČEZ postupně mění mělnickou elektrárnu na nízkoemisní.
2
Fotogalerie

Hnědouhelná elektrárna Mělník III bude definitivně odstavena ve druhé polovině srpna. Celou mělnickou elektrárnu ČEZ postupně změní na nízkoemisní. „Celková investice v lokalitě může od letošního roku do roku 2030 dosáhnout 20 až 30 miliard korun,“ uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Elektrárna Mělník III už v současné době elektřinu nevyrábí, během srpna bude podle Horákové i formálně vyřazena z české zdrojové základny. Odstavení tohoto bloku je prvním krokem k postupné přeměně celého komplexu, jehož provoz by měl být více ekologický. „Po kompletní transformaci lokality předpokládáme pokles měrných emisí na výrobu elektřiny a tepla na méně než polovinu proti současnému stavu,“ popsala Horáková.

Uhelné zdroje v Mělníku nahradí nové s nižšími emisemi: plynová kotelna a paroplynový zdroj. „ČEZ zvažuje také další možnosti, jako zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO), elektrokotle nebo kotle na biomasu,“ doplnila Horáková.

V dalších letech podle ní dojde k uzavření Elektrárny Mělník II, která do té doby bude částečně fungovat v režimu záložního zdroje, tedy v omezeném provozu. Jako poslední skončí nedávno modernizovaná elektrárna Mělník I.

Elektrárna Mělník III s blokem 500 MW byla uvedena do trvalého provozu v roce 1981. Až do zprovoznění nového zdroje v Ledvicích byla největším uhelným blokem v Česku. V letech 1994 až 1998 prošel blok výraznou modernizací s cílem prodloužit jeho životnost a dočkal se odsíření. Po jeho odstavení se lokalita změní na čistě teplárenskou. Mělnická elektrárna dodává teplo do Prahy, Mělníka, Neratovic i některých okolních obcí.

Z uhlí se vyrábí stejně elektřiny jako z jádra

Podle Roční zprávy o provozu elektrizační soustavy České republiky, kterou vydává Energetický regulační úřad (ERÚ), zdroje v Česku loni celkem vyrobily 81,4 TWh elektřiny. Hlavním zdrojem byly dvě jaderné elektrárny skupiny ČEZ, které vyrobily zhruba 37 procent elektřiny (30 TWh), na druhém místě bylo spalování uhlí, na které připadá dle ERÚ 36 procent produkce.

Na obnovitelné zdroje připadlo asi 13 procent výroby elektřiny, z toho na fotovoltaické a vodní elektrárny zhruba po třech procentech, na větrné jedno procento a asi šest procent na spalování bioplynu a biomasy. Zemní plyn byl jako zdroj použit při výrobě asi osmi procent elektřiny, po dvou procentech pak připadlo na spalování černého uhlí, přečerpávací elektrárny a ostatní plyny.

 Největší výrobce elektřiny v Česku, polostátní společnost ČEZ, loni vyrobil 60,9 TWh elektřiny, tedy více než tři čtvrtiny výroby v zemi. Z toho zhruba polovinu výroby obstaraly jaderné zdroje. Na uhelné elektrárny připadala třetina výroby, následovaly zemní plyn (6,8 procenta) a obnovitelné zdroje (šest procent). Podíl bezemisní výroby ČEZ činil 54,8 procenta.