Zproštění viny v solární kauze Vranovská Ves neplatí. ČEZ má nadále zmrazené miliardy

Šance, že energetický gigant ČEZ získá zpátky své zmrazené  peníze ze solárního parku Vranovská Ves, se snížily. 

Šance, že energetický gigant ČEZ získá zpátky své zmrazené  peníze ze solárního parku Vranovská Ves, se snížily.  Zdroj: profimedia

Vrchní soud v olomouci zrušil původní rozhodnutí v kauze Vranovská ves, které obžalované zprošťovalo viny, a vrací spor krajskému soudu v Brně. Důvodem je nutnost zjistit nové okolnosti kolem výstavby šestého největšího solární praku v zemi.
Policie soudním sporem odůvodňuje svůj zásah proti majiteli elektrárny společnosti ČEZ, které už obstavila prostředky přes miliardu korun.
Zhruba šestnáctimegawattový solární park Vranovská Ves na jižní Moravě patří k těm, které byly dokončovány na pomezí let 2010 a 2011, kdy se pro fotovoltaiku zásadně měnily podmínky dotační podpory.
4
Fotogalerie

Šance, že energetický gigant ČEZ získá zpátky své zmrazené peníze ze solárního parku Vranovská Ves, se snížily. Vrchní soud v Olomouci zrušil původní rozhodnutí, které zprošťovalo viny obžalované v kauze neoprávněného čerpání podpory pro výrobce zelené energie, a vrací spor Krajskému soudu v Brně. 

Zhruba šestnáctimegawattový solární park Vranovská Ves na jižní Moravě patří k těm, které byly dokončovány na přelomu let 2010 a 2011, kdy se pro fotovoltaiku zásadně měnily podmínky dotační podpory. Stejně jako u drtivé většiny solárních kauz i zde žalobci tvrdí, že stavitel elektrárnu navzdory svým tvrzením nestihl dokončit včas, a majitel proto vyšší podporu pobírá neoprávněně. Elektrárna sice byla podle všech dokumentů dokončena už v listopadu roku 2010. Jenže z vyšetřování vyplývá opak. Jeden z obžalovaných – revizní technik – dokonce připustil, že na konci listopadu byla nainstalována pouhá polovina fotovoltaických panelů. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!