Elektrárna Počerady umazala ztráty kvůli potížím s jádrem

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: ctk

I kvůli potížím s jadernými elektrárnami si ČEZ připsal jeden drobný rekord. Tak často jako loni se ještě nikdy turbíny v jeho nové paroplynové elektrárně v Počeradech netočily. Za celý loňský rok je ČEZ nastartoval ve 45 dnech a z toho 37 dnů byly v provozu ve druhém pololetí. Pro srovnání v roce 2014 se Počerady rozjely jen v 21 dnech.

„Šlo spíše o reakci na aktuální situaci na denním trhu, a to nejen v České republice,“ vysvětluje mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.
Plynové Počerady musely také vykrývat výpadky jaderných elektráren, jako například 11. září, kdy v noci zaskočily za náhle zastavený druhý temelínský blok.

Podzim ukázal, že při stávajících cenách plynu a emisních povolenek se otevírá více příležitostí, kdy ČEZ v Počeradech dokáže vyrábět alespoň s provozním ziskem a částečně tak umazávat ztráty z investice za 17 miliard korun. Podle údajů firmy se provozně elektrárna dostává do černých čísel, když elektřina stojí více než 37 eur za megawatthodinu.

Ve všech podzimních dnech, kdy ji ČEZ roztočil, se průměrná denní cena elektřiny v Česku přehoupla přes 40 eur a v některých hodinách vyskočila i nad 60 eur za megawatthodinu.

Dana Drábová: V Dukovanech by mohl stát čínský reaktor