Elektrárna Počerady v záběhu. ČEZ začal s testy

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: Sedmicka

Energetická společnost ČEZ provádí dílčí zkoušky v nové paroplynové elektrárně Počerady a na konci roku ji chce uvést do zkušebního provozu. Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se už zkoušky v Počeradech promítají do tuzemské bilance plynu, když v červenci a v srpnu meziročně vzrostla spotřeba plynu v Ústeckém kraji o více než 20 procent.

„Na konci roku by nám měla být elektrárna předána a pak bude teprve následovat zkušební provoz,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Letos nelze očekávat výrobu elektřiny v nějakých významnějších číslech, půjde o z hlediska ČEZ o promile z celkové výroby,“ dodal. ČEZ předpokládá, že letos vyrobí celkem 63,9 terawatthodiny elektřiny.

Měsíční zprávy o provozu české plynárenské soustavy, které na svých stránkách zveřejnil ERÚ, ukazují, že v červenci a v srpnu se meziročně výrazně zvýšila spotřeba zemního plynu v Ústeckém kraji. V červenci spotřeba vzrostla o 29 procent na 53,8 milionu metrů krychlových plynu, v srpnu o 21 procent na 50,8 milionu metrů krychlových. Úřad v komentáři ke zprávám připisuje tento růst právě elektrárně v Počeradech.

ČEZ zahájil stavbu paroplynové elektrárny v Počeradech v roce 2011. Nová elektrárna bude mít výkon 840 megawattů, elektřinu budou vyrábět dvě plynové a jedna parní turbína.

Využívání paroplynové elektrárny ale nenahrává současná situace na evropském energetickém trhu. Kvůli nízkým cenám povolenek na emise oxidu uhličitého je levnější vyrábět elektřinu ve zdrojích, které více zatěžují životní prostředí. Výroba elektřiny z uhlí je totiž bez započtení ceny CO2 výrazně levnější než produkce v plynových elektrárnách.

ČEZ couvá z prodeje Počerad