Elektřina zlevní o 11 procent. ERÚ snížil regulované složky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta. Oznámil to dnes Energetický regulační úřad (ERÚ). Ceny pro odběratele energií se budou lišit podle distributorů a jednotlivých regionů. Ceny klesnou také u plynu.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti úřad očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

V roce 2014 se podle ERÚ významně sníží regulovaná část konečné ceny elektřiny, důvodem je pokles většiny jednotlivých složek regulovaných cen. „Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má výrazný pozitivní vliv jednak snížení tržní ceny silové elektřiny, což příznivě ovlivňuje ocenění ztrát v přenosové a distribuční soustavě, a dále meziroční pokles ekonomických indexů,“ uvedl ERÚ.

Graf ERÚGraf ERÚ | ERUZdroj ERÚ

Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové jde o historické snížení regulovaných cen, které by mělo pokračovat také v následujících letech. Malým podnikatelům se ceny elektřiny sníží průměrně o 10,9 procenta. I zde se ale budou ceny lišit podle regionů. ERÚ upozornil, že zákazníci mohou výslednou cenu elektřiny ovlivnit volbou dodavatele.

Velkoodběratelům klesnou průměrné ceny o 12,2 procenta u velmi vysokého napětí a o 11,5 procenta u vysokého napětí. Neregulovaná cena silové elektřiny včetně obchodní marže klesá v průměru o 11,8 procenta. „Tyto hodnoty je však třeba považovat za informativní, neboť převážná většina velkoodběratelů má od svých dodavatelů stanoveny individuální ceny silové elektřiny, které nemá ERÚ k dispozici, a nelze je tedy do tohoto srovnání zakalkulovat,“ uvedl ERÚ.

Novelizací zákona o podporovaných zdrojích energie byla stanovena maximální výše ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny 495 korun za megawatt. Tímto krokem byla cena pro konečné zákazníky proti roku 2013 snížena o 15,1 procenta.

Ředitelka sekce regulace ERÚ Martina Krčová upozornila na to, že klesá energetická spotřeba domácností, což paradoxně sune cenu elektřiny směrem nahoru.

Graf elektřinaGraf elektřina | ERUZdroj ERÚ

Porovnat, kolik si za energii účtují jednotliví dodavatelé, mohou spotřebitelé podle ERÚ na cenovém kalkulátoru, který je k dispozici na internetových stránkách ERÚ.

Zlevňovat bude i plyn

Snížení ceny oznámil ERÚ také u plynu. Podle Krčové se bude pohybovat průměrně od pěti do sedmi procent. „Výrazně ji ovlivní změna uspořádání soustav,“ konstatovala. Konečné ceny se budou výrazně lišit podle regionů. Nejméně z této úspory uvidí zákazníci, kteří odebírají plyn z jihočeské sítě E. ON Distribuce. ERÚ jí totiž jako jediné z plynárenských společností zvýšil ceny za distribuci, které může účtovat odběratelům. Tento růst částečně vymaže efekt poklesu cen za přenos plynu.

Největší úsporu podle návrhu ERÚ uvidí zákazníci v síti Pražské plynárenské. U spotřeby plynu na topení by se mohla cena za distribuci snížit až o šest procent. Lépe na tom budou rovněž domácnosti a podniky v síti společnosti RWE Gasnet.