Elektřinu ministerstvu obrany budou dodávat Slovenské elektrárne

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Zdroj: profimedia.cz

Rezort obrany má nového dodavatele elektřiny, kterým se stala společnost Slovenské elektrárne Česká republika. Ta zvítězila prostřednictvím elektronické aukce v objemu přesahujícím 360 milionů korun. Ministerstvo vysoutěžilo prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno dodávky elektřiny na roky 2020 a 2021 pro všechny své objekty, vojenská letiště, kasárna, újezdy, rekreační zařízení a také vojenské nemocnice v Praze, Brně a Olomouci.

Slovenské elektrárně budou obraně dodávat vysoké napětí, dodávky nízkého napětí zajistí společnost Centropol, stávající poskytovatel těchto služeb pro ministerstvo. „Fixace ceny elektřiny na dva roky dopředu v jarním termínu je dobrou strategií jak si zajistit nízké náklady na energie," uvedl Martin Kumpan, jednatel Slovenské elektrárne ČR. "Při poptávaném objemu 260 GWh je přitom správné načasování nákupu velice důležité," dodává Kumpan.

Ministerstvo obrany neupřesnilo, za jaké ceny bude lektřinu odebárat ani zda je kontrakt s novým dodavatelem výhodnější než stávající smlouva. „Ceny elektrické energie odpovídají obecné výši cen za elektrickou energii v České republice,“ odpověděl na dotazy E15 mluvčí ministerstva Jiří Caletka.

Nový dodavatel ministerstva společnost Slovenské elektrárne Česká republika působí na tuzemském trhu od roku 2005. Specializuje se na dodávky elektřiny a zemního plynu. S instalovaným výkonem 4 081 MW jsou Slovenské elektrárne největším výrobcem elektřiny na Slovensku. Energie je vyráběna na 31 vodních, dvou jaderných, dvou tepelných a dvou fotovoltaických elektrárnách.