Elton hodinářská zahájila s Japonci výrobu hodinek Prim Hirošima

Společnost Elton hodinářská, která v Novém Městě nad Metují na Náchodsku vyrábí náramkové hodinky Prim, zahájila výrobu limitované edice hodinek Prim Hirošima.

Společnost Elton hodinářská, která v Novém Městě nad Metují na Náchodsku vyrábí náramkové hodinky Prim, zahájila výrobu limitované edice hodinek Prim Hirošima. Zdroj: CTK

Společnost Elton hodinářská, která v Novém Městě nad Metují na Náchodsku vyrábí náramkové hodinky Prim, zahájila výrobu limitované edice hodinek Prim Hirošima. Edici Elton vyvinul ve spolupráci s japonským výrobcem a distributorem hodinek Brains Corporation z Tokia.

Hodinky jsou inspirované dílem architekta Jana Letzela, rodáka z nedalekého Náchoda. Letzel se proslavil jako tvůrce takzvaného Atomového dómu v Hirošimě, od jehož postavení letos uplynulo 100 let.

Pro japonského partnera novoměstští hodináři postupně vyrobí edici 100 kusů hodinek, která bude k dostání výhradně na japonském trhu. Druhá stokusová série hodinek bude určena pro český trh a firma je bude, podobně jako jiné mechanické hodinky, vyrábět na objednávku.

„Podnět k výrobě edice přišel od japonských partnerů. Ti se podíleli zejména na designu hodinek. Technické řešení je české,“ řekla mluvčí Eltonu Adéla Dittmannová.

Hodinky, jejichž cena činí 82 tisíc korun, mají na spodním safírovém skle v průhledu víka vyrytou stylizovanou siluetu Atomového dómu spolu s číslem limitované edice. Silueta znázorňuje stavbu v době jejího vzniku. Na spodním skle je v české verzi popisek „Hiroshima to Czech“, na verzi pro japonský trh je popisek „Czech to Hiroshima“.

Indexy na číselníku vznikly několikanásobným tiskem, který navozuje vzhled plastičnosti. Ručky jsou modřeny speciální technologií, strojek je zlacen červeným osmnáctikarátovým zlatem.

Pocta Letzelovi

Architekt Letzel, jímž je projekt inspirován, v Japonsku počátkem 20. století řadu let působil a přinesl tam moderní stavební prvky a technologie. Japonci jej označují za člověka propojujícího západní a japonskou kulturu.

Letzelův výstavní palác jako jediný v centru města 6. srpna 1945 přečkal explozi jaderné pumy. Dnes je z něj památník míru. „Motivy projektu Prim Hirošima jsou mír a uctění Letzelova díla,“ uvedla Dittmannová.

Elton věří, že projekt dál zvýší povědomí japonských zákazníků o české značce, která by pak mohla odbyt do Japonska postupně zvyšovat. Elton spolupracuje s Japonci od roku 2012 a ročně jim dodá až několik set kusů hodinek.

Podnik Elton hodinářská je pokračovatelem novoměstské hodinářské tradice založené v roce 1949. Firma se zaměřuje na individuální výrobu hodinek na objednávku.

Podnik s asi 50 zaměstnanci měl loni obrat 40 milionů korun, letos očekává zvýšení na úroveň 50 milionů korun. Do obratu podnik započítává i zhruba desetimilionové tržby dceřiné obchodní společnosti H+H hodinářská.