Energo-Pro omezí aktivity v Gruzii. Prodá rozvodnou síť i elektrárny

Gruzínská elektrická rozvodná síť

Gruzínská elektrická rozvodná síť Zdroj: Ministerstvo energetiky Gruzie

Česká soukromá energetická společnost Energo-Pro se chystá prodat 15 vodních elektráren a hlavní distribuční síť v Gruzii. Informuje o tom agentura Reuters. Potenciální kupci jsou ze sousedních a dalších států v Asii, uvedla firma. Dohodu o prodeji by chtěla uzavřít v prvním čtvrtletí příštího roku a případná transakce by mohla zahrnovat buď část, anebo celý majetek, který společnost vyčlenila k prodeji.

Firma uvedla, že její poradci prodávaná aktiva ohodnotili na několik set milionů dolarů, ale méně než na miliardu. „V současné situaci, kdy domácí ceny elektřiny rostou a v sousedním Turecku se poptávka po elektřině nesetkává s nabídkou, by hodnota našich aktiv mohla překročit i jednu miliardu dolarů,“ uvedla také Energo-Pro.

Energo-Pro v Gruzii provozuje v 15 vodních elektráren s celkovou instalovanou kapacitou téměř 480 MW a paroplynovou elektrárnu s celkovou kapacitou 110 MW. Kromě toho provozuje soustavu pro distribuci elektrické energie a zajišťuje služby pro více než jeden milion zákazníků, stojí na regionálním webu skupiny.

Firma vstoupila na gruzínský trh v roce 2007. Z Gruzie nemá v úmyslu nyní úplně odejít, snaží se jen snížit své dominantní postavení v této zemi.

Příliš levná elektřina

Zdroje agentury Reuters uvedly, že jedním z důvodů zamýšleného prodeje je skutečnost, že gruzínští regulátoři jenom částečně vyslyšeli požadavky Energo-Pro na zvýšení cen elektřiny.

Podle spolumajitele Energo-Pro Jiřího Krušiny, kterého v pondělí citoval deník Hospodářské noviny, se transakce připravuje od začátku roku. Vztahy s regulátory ale podle Krušiny příčinou prodeje nejsou. Energo-Pro působí kromě Gruzie a České republiky i v Bulharsku, Arménii a Turecku.