EP Energy o čtvrtinu klesl provozní zisk

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Energetické skupině EP Energy klesl v prvním pololetí letošního roku meziročně konsolidovaný zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o čtvrtinu na zhruba čtyři miliardy korun (156 milionů eur). Konsolidované tržby se ve stejném období snížily o 2,6 procenta na 23,6 miliardy korun (917 milionů eur). EP Energy patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů. Holding význam značky EP Energy postupně utlumuje ve prospěch EP Infrastructure (EPIF). Právě společnosti EPIF, která je dceřinou firmou EPH, EP Energy patří.

EP Energy na svém webu uvádí, že je největším dodavatelem tepelné energie v Česku. Ovládá například Elektrárny Opatovice nebo výrobce elektřiny a tepla United Energy. Vedle českého trhu působí na Slovensku. EPIF v rámci EPH zastřešuje kromě teplárenství mimo jiné také tranzit a skladování plynu. Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny.

Většinovým vlastníkem EPH se loni stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií holdingu. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T. Podíl 31 procent v EPIF získal fond australské banky Macquarie.