EPH snižuje emise. Do obnovitelných zdrojů investuje miliardy

Elektrárna Lynemouth

Elektrárna Lynemouth Zdroj: lynemouthpower.com

Přes 18 miliard korun investoval za poslední dva roky Energetický a průmyslový holding (EPH) do obnovitelných zdrojů. EPH to uvedl v tiskové zprávě. „Elektrárny, které EPH vlastní či spoluvlastní v Itálii, Velké Británii a Německu zvýšily kombinovanou výrobu elektřiny a tepla o 38 procent za současného snížení intenzity emisí o 19 procent,“ uvedl finanční ředitel holdingu Pavel Horský.

EPH postupně utlumuje uhelné elektrárny a zároveň nakupuje obnovitelné či nízkoemisní zdroje jako italské elektrárny na biomasu nebo paroplynové elektrárny ve Velké Británii. Tam na konci září společnost EPH Eggborouh Power Limited získala povolení ke stavbě plynové elektrárny na místě stávající elektrárny uhelné.

Holding je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Křetínský je podle žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem 53 miliard korun. Většinovým vlastníkem EPH se stal Křetínský loni, nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

EPH loni vzrostl meziročně čistý zisk o 9,6 procenta na zhruba 22,5 miliardy korun (877 milionů eur). Konsolidované tržby stouply o 21,8 procenta na necelých 154 miliard korun (šest miliard eur). Konsolidovaný zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) pak podle výroční zprávy firmy v roce 2017 činil 46,5 miliardy korun (1,8 miliardy eur).

Podívejte se na přestavbu britské elektrárny Lynemouth:

Video placeholde
Přestavba elektrárny Lynemouth ve Velké Británii • lynemouthpower.com