ERÚ musí odhalit výpočty výkupní ceny za solární energii, rozhodl soud

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Nevládní organizace Aliance pro energetickou soběstačnost vyhrála u Krajského soudu v Brně nad Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) spor o kalkulace toho, jak byly kdysi nastaveny výkupní ceny za fotovoltaickou energii v Česku. Soud dospěl k závěru, že ERÚ musí mít kalkulace, podle nichž v minulosti výkupní ceny pro solární elektrárny určoval, a pokud je nemá, musí si je znovu opatřit. ERÚ se závěry soudu nesouhlasí a zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Pracovníci ERÚ v uplynulých dvou letech opakovaně odmítli žádosti aliance o poskytnutí požadovaných materiálů s odůvodněním, že informace nemají a ani nemají povinnost je uchovávat,“ uvedl ředitel této nevládní organizace Martin Sedlák. Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky je tvrzení vedení aliance účelové. Bližší podrobnosti ale neuvedl.

ERÚ v minulosti požadované podklady poskytl auditorům pro vyhotovení posudku o nastavení výkupních cen, a musel tedy podle brněnského krajského soudu těmito informacemi disponovat.

„Soud jasně odmítl výmluvy ERÚ…. Soudní spor je typickou ukázkou, jak se vedení ERÚ brání veřejné kontrole. Nechce se totiž věřit, že by úřad s rozpočtem přes 200 milionů korun neměl na archivaci několika výpočtů,“ zdůraznil Sedlák.

Soud uložil ERÚ, aby si požadované informace znovu opatřil, pokud jimi již nedisponuje. „Žalovaný (ERÚ) nemůže rezignovat na poskytnutí informace pouze s odůvodněním, že se jedná o neexistující informace, ačkoliv je zřejmé, že tyto informace existovaly a žalovaný má nadále povinnost tyto informace uchovávat, neboť se vztahují k jeho činnosti,“ uvedl soud.

Licence na poslední chvíli

Ve zcela jiné kauze nyní před ním stojí vedení ERÚ, a to kvůli údajným machinacím spojeným s udělením licencí pro dvě solární elektrárny na Chomutovsku. Předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové navrhuje obžaloba devět let vězení. Vitásková pochybení odmítá.

Elektrárny, kterých se tento druhý soud týká, získaly licence pro provoz a dodávku vyrobené energie do veřejné sítě v posledních hodinách roku 2010. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily - za megawatthodinu je držitelům licence, kteří ji dostali až po roce 2010, vypláceno jen 5500 korun. Jde o zhruba polovinu dřívější částky.

Ještě v roce 2008 bylo v Česku pouze 249 solárních elektráren. Jejich počet vzrostl počátkem roku 2010 na 6032 a k 1. lednu 2011, do kdy platily ještě velmi výhodné ceny za dodanou energii do sítě, jich bylo licencováno již 12 861. Změna ve výkupních cenách nastala rozhodnutím zákonodárců. Snížili ji, protože tak chtěli omezit nákladnou podporu fotovoltaiky v zemi.

Alena Vitásková: Nevidím pro své sesazení jediný důvod