ERÚ přizná obnovitelným zdrojům 42 miliard, nařízení vyšlo ve sbírce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv/Euro

Energetický regulační úřad (ERÚ) přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun. Informovala o tom dnes bez dalších podrobností Česká televize. ERÚ ani ministerstvo průmyslu zatím informaci nepotvrdily. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše podle ČT místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu. Regulační úřad rozhodl poté, co nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů dnes vyšlo ve Sbírce zákonů.

„Zveřejněním ve Sbírce zákonů nabylo nařízení vlády účinnosti a doufám, že Energetickému regulačnímu úřadu tak už nic nebrání vypsat cenové rozhodnutí na výplatu podpory pro podporované zdroje energie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Kabinet nařízení schválil minulý týden.

„ERÚ nechával svým postupem mimo zákonné mantinely v nejistotě přes dvě desítky tisíc příjemců podpory. Pokud by v příštím roce státem garantovanou podporu ERÚ nevypsal, hrozil by většině těchto společností krach,“ uvedl výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. Prezident a vláda by se podle něj měli zabývat situací ve vedení ERÚ a přijmout taková opatření, aby se již podobná krizová situace neopakovala.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace ERÚ vydal cenové rozhodnutí, které podle zákona vydat má. „Ale v každém případě je dobře, že se to nakonec podařilo, byť bylo třeba splnit různé, z našeho pohledu nesmyslné požadavky ERÚ,“ dodal mluvčí asociace Miloš Cihelka.

Energetický regulační úřad již dříve uvedl, že vypíše podporu pro existující zdroje. „Pracujeme s tím, že Evropská komise skutečně tu podporu posuzuje jako existující, jak tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu. My ale ty informace nemáme,“ uvedl minulý týden mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Pokud podle něj v budoucnu Evropská komise prohlásí, že měla být podpora obnovitelným zdrojům mezi lety 2006 a 2012 posuzována jako nová, bude cenové rozhodnutí vlastně neplatné. Podporu ale ERÚ nevypíše pro zdroje, které se budou připojovat v příštím roce, dokud ji neodsouhlasí Evropská komise.

Existující podpora

V pracovním návrhu cenového rozhodnutí úřad výslovně napsal, že má jít o podporované zdroje energie, přičemž podpora „se považuje za existující“. „Stejně jako je poskytovatel veřejné podpory odpovědný za její poskytnutí či neposkytnutí, tak je i její příjemce odpovědný za její čerpání, a to i v případech, kdy se jedná o nedovolenou veřejnou podporu,“ dodává v rozhodnutí úřad.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok vyplacena podpora nebude, protože by tím překročil zákon. Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra Mládka mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Výběr informací kolem sporu ERÚ o podporu obnovitelných zdrojů
- Podpora obnovitelných zdrojů energie a zejména solárních elektráren, postavených v období boomu (2009 až 2010), je dlouhodobě důvodem kontroverzí. Kvůli kombinaci příslibu velmi příznivých výkupních cen a poklesu cen fotovoltaických panelů totiž v roce 2010 výrazně vzrostl počet solárních elektráren. Ještě v lednu toho roku činil jejich instalovaný výkon 463 megawattů, v listopadu překročil tisíc megawattů a koncem prosince 2010 už měly elektrárny výkon 1650 megawattů. Boom solárních elektráren vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů.

- Předsedkyně ERÚ Alena Vitasková se nyní pře s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli tomu, že ERÚ v listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise.

- ERÚ tvrdí, že by vypsáním podpory překročil zákon. Notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016. Postoj úřadu a Vitáskové Mládek odmítá, podle něj problémy s notifikací existovaly již loni i předloni a ERÚ podporu vypsal. Podle ministerstva průmyslu je navíc Evropská komise o podpoře dlouhodobě informována a notifikace by měla být dokončena na jaře 2016.

- Vitásková a Mládek o problému jednali 25. listopadu s prezidentem Milošem Zemanem. Dokonce se spekulovalo o možném odvolání Vitáskové, což je v pravomoci prezidenta. Zeman podle Vitáskové na schůzce řekl, že její odvolání nepřichází v úvahu a že o tom nikdo neuvažoval. Mládek tehdy uvedl, že dotování obnovitelných zdrojů energie na začátku prosince projedná vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyhlášením podpory.

- Vláda 2. prosince schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. ERÚ ovšem v reakci uvedl, že nevypíše cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory a že usnesení vlády situaci vůbec neřeší. Podle ministra Mládka se řešení pro vyplacení podpory každopádně najde, pokud nezmění názor šéfka ERÚ, vláda se k tomu vrátí v lednu. Vitásková 6. prosince v České televizi řekla, že ERÚ podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí EK.

- Kabinet schválil nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v pondělí 21. prosince. Materiál by měl ERÚ umožnit vypsat podporu pro většinu výrobců. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka uvedl, že úřad si musí přijaté nařízení nejprve podrobně zanalyzovat. Před týdnem, 16. prosince, ovšem Chvojka o pracovní verzi nařízení prohlásil, že je podle úřadu protiústavní a ERÚ se podle něj po případném přijetí dokumentu vládou pravděpodobně obrátí na Evropskou komisi.

- Minulý týden Energetický regulační úřad oznámil, že připravil pracovní verzi cenového rozhodnutí, ve které počítá s podporou pro existující zdroje obnovitelné energie. S jeho vydáním čekal na to, než vládní nařízení vyjde ve Sbírce zákonu, což se stalo dnes. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše místo Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda ERÚ.