Evraz chce prodat vítkovické ocelárny. Lepší než zavřít, oddechli si zaměstnanci

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Největší ruská ocelárna Evraz plánuje do konce letošního roku prodat svoji ztrátovou divizi v Česku. Evraz Vítkovice Steel (EVS) je třetí největší hutní společností v Česku. V Ostravě zaměstnává asi 1100 lidí.

Podle odborů nejde o nic nového, s prodejem se počítá už delší dobu a zaměstnanci jej vítají. „Současní majitelé už zveřejnili, že pokud se nepodaří českou divizi prodat, uzavřou ocelárnu a budou provozovat jen válcovny. To by bylo špatné, to se nám nelíbí. Naopak zájemci o odkup uvádějí, že chtějí zachovat celý provoz. Jsme proto nervózní, že obchod ještě neproběhl,“ řekl dnes předseda odborů Zdeněk Kološ.

Pokud by se ocelárna zavřela, znamenalo by to propuštění asi 500 pracovníků přímo z Vítkovic. Dalších 500 by mohlo přijít o místa v dalších firmách, uvedly odbory

Kromě české divize plánuje Evraz prodat do konce roku i majetek v Jihoafrické republice. Ze zisku z prodejů pak hodlá vyplatit dividendu.

Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů (5,5 miliardy korun). Svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Společnos vyrábí ocel a válcované produkty.

Kvůli slabé poptávce česká ocelárna na konci loňského roku a dvakrát v letošním roce musela přerušit výrobu. Naposledy to bylo 1. července a provoz znovu obnovila na počátku tohoto měsíce.

Mluvčí EVS tento měsíc uvedl, že zájemců o koupi firmy je několik, jak z České republiky, tak ze zahraničí. Evraz dnes rovněž oznámil, že v prvním pololetí letošního roku prohloubil čistou ztrátu o 165 procent na 122 milionů dolarů (2,4 miliardy korun). Příjmy klesly o tři procenta na 7,4 miliardy dolarů.