Evropa zvládla energetickou krizi a poučila se, říká šéf Mezinárodní agentury pro energii

Ilustrační.

Ilustrační. Zdroj: Grafika e15

Evropě se podařilo relativně dobře zvládnout energetickou krizi spojenou s ruskou invazí na Ukrajinu. Agentuře DPA to řekl šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Vyjádřil rovněž naději, že se členské země IEA z této krize dokázaly poučit.

"Téměř dva roky po začátku invaze mohu říci, že Evropa prošla touto krizí s několika škrábanci, ale bez větších ničivých následků," uvedl Birol. Krize podle něj sice měla negativní hospodářské dopady, ale nezpůsobila zhroucení ekonomiky.

"Opravdu velice doufám, že jsme si z toho vzali ponaučení a že diverzifikujeme dovoz energie a přejdeme na energetické technologie, které jsou domácí a neškodí klimatickým cílům," uvedl Birol. "V evropské energetické politice bylo mnoho problémů, nejvýznamnějším však byla nadměrná závislost na dovozu energie z jedné jediné země," dodal.

Mezinárodní agentura pro energii je mezivládní organizací, která vznikla v roce 1974 v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). K jejímu vzniku přispěla tehdejší ropná krize. Organizace funguje zejména jako poradce členských zemí v otázkách energetiky. Bez zahrnutí přidružených zemí má agentura 31 členů, mezi které patří rovněž Česko a Slovensko.