Evropská banka pro obnovu a rozvoj půjčí na plynovod z Ázerbájdžánu do Itálie půl miliardy eur

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu Zdroj: Archiv/Euro

Plynovod
Stavba plynovodu
Plynovod
4
Fotogalerie

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) schválila půjčku 500 milionů eur (přes 13 miliard korun) na výstavbu plynovodu Trans Adriatic Pipeline (TAP). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Celkové náklady na výstavbu plynovodu se odhadují na 4,5 miliardy eur.

Plynovod TAP je posledním úsekem plánovaného jižního koridoru, jehož cílem je spojit země EU se zdroji zemního plynu ve střední Asii a snížit závislost na dodávkách z Ruska. Plynovod má od roku 2020 dodávat z Ázerbájdžánu do Itálie deset miliard metrů krychlových plynu ročně.

EBRD na počátku letošního roku uvedla, že na TAP poskytne 1,2 miliardy eur, z toho 500 milionů formou přímé půjčky. Zbývající investice má být ve formě syndikovaného úvěru, tedy dlouhodobého úvěru poskytnutého skupinou bank za jednotných podmínek. Konečná částka však není jistá a bude záviset na dohodě s dalšími bankami. EBRD dodala, že o poskytnutí půjček uvažují i exportní úvěrové agentury Francie, Německa a Itálie.

Schválení úvěru EBRD dává investorům naději, že nová italská vláda nebude stát plynovodu v cestě. Italský ministr životního prostředí nedávno uvedl, že projekt se nyní přezkoumává, což vyvolalo obavy, že Itálie bude požadovat velké změny trasy plynovodu, který má končit v přímořském letovisku na jihu země. Vláda rovněž prohlásila, že plynovod je nebezpečný pro životní prostřední a není nutný vzhledem k tomu, že Itálie má nadměrné kapacity plynu. Nicméně informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že navzdory nedávnému komentáři Itálie na zasedání banky projekt podpořila.

Plynovod dlouhý 870 kilometrů má spojit pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu s Itálií. Vede přes Turecko, Řecko, Albánii a Jaderským mořem do jižní Itálie. Má se napojit na plynovod Transanatolian Pipeline (TANAP). Akcionáři TAP jsou ropná skupina BP, italská firma Snam, belgická Fluxys a španělská Enagás.

Některé skupiny zabývající se ochranou životního prostředí kritizují EBRD a Evropskou investiční banku (EIB) za poskytnutí financí pro TAP kvůli dopadu plynovodu na životní prostřední a problémům s lidskými právy v Ázerbájdžánu.