Ruský energetický projekt čtvrtstoletí se prodražuje

Síla Sibiře, ilustrační foto

Síla Sibiře, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Síla Sibiře, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Výstavba plynovodu „Power of Siberia“ spojující Rusko a Čínu jde do finiše. Ruský energetický gigant Gazprom ohlásil, že jsou hotové více než tři čtvrtiny, už se postavilo více než 1629 kilometrů. Náklady na ambiciozní projekt se ale vyšplhaly až na 9,7 miliardy dolarů.

Počáteční náklady na výstavbu z roku 2015 vyčíslené na 7,8 miliardy dolarů vzrostly podle agentury Interfax o téměř další dvě miliardy. Podle tiskové kanceláře společnosti Gazprom, která bude plyn do Číny dodávat, došlo k navýšení předběžných nákladů kvůli vícenákladům a míře inflace. Jednotlivé etapy stavby mají zpoždění, přesto Gazprom nadále plánuje začít s dodávkami v prosinci příštího roku.

Smlouvu o dodávkách plynu Rusko a Číno podepsaly v roce 2014. „Dodávky plynu na východ jsou pro Gazprom jedinou příležitostí na střednědobý růst tržeb,“ řekla listu Financial Times energetická analytička ruské VTB Banka Jekaterina Rodinová. Naopak Peking má širší volbu dodavatelů, například ze střední Asie.

Od podepsání kontraktu čínské banky a podniky půjčily a nainvestovaly ruským firmám více jak 40 miliard dolarů. Velkou kaňkou jsou ale problémy čínské společnosti CEFC, která plánovala koupit podíl v ruském ropném gigantu Rosněfť. Transakce se kvůli vyšetřování CEFC čínskými úřady odložila.

Ruská firma Gazprom má dominantní postavení na několika trzích v Evropě. Zatímco se některé východní země Evropské unie snaží omezit svou závislost na ruských zdrojích, poptávka po plynu v Číně roste. Stojí za tím zvyšující se znečištění ovzduší a tlak na omezení spotřeby uhlí.