Evropská komise vyšetřuje Gazprom kvůli zneužití dominance

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise zahájila vyšetřování ruského monopolního vývozce plynu Gazprom pro podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy. Plyne to z dnešního sdělení komise.

„Komise má obavy že Gazprom může zneužívat svou dominantní pozici na trzích dodávek plynu,“ uvedl výkonný orgán Evropské unie podle agentury Reuters. Vyšetřování nemá stanoven konečný termín a může trvat řadu měsíců.

Podle komise na Gazprom padá podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom také zřejmě účtuje některým zemím neférově vysoké ceny tím, že nadále navazuje ceny svého plynu na světové ceny ropy. Ty v posledních letech na rozdíl od tržních cen plynu vesměs výrazně rostly.

„Pokud bude takové chování zjištěno, může to zakládat omezování hospodářské soutěže a vést k vyšším cenám a zhoršení bezpečnosti dodávek,“ uvedla komise. „V konečném důsledku by takové jednání poškozovalo spotřebitele v EU,“ dodala.

Loni úředníci komise provedli razie v několika evropských pobočkách Gazpromu v rámci vyšetřování praktik podniku v dodávkách, přepravě a skladování plynu. Jeden z činitelů komise tehdy sdělil, že je to součást snahy EU o zmírnění závislosti na ruském plynu. Gazprom uvedl, že k vyšetřování nemá žádné podrobnosti. „Ať vyšetřují,“ řekl mluvčí společnosti Sergej Kuprijanov.

Podíl na evropském trhu, který je pro Gazprom klíčový, se loni zvýšil na 27 procent ze 24 procent v roce 2010 a pro některé země východu Evropy jako Slovensko nebo Bulharsko je ruský gigant prakticky monopolním dodavatelem. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě.

Ve vztazích mezi EU a Moskvou na poli energetické politiky v posledních letech vzniklo značné napětí, zčásti proto, že vlády evropských zemí se pod dojmem opakovaného narušení zimních dodávek z Ruska snaží zabezpečit nové zdroje. Rusko vyjádřilo nelibost nad regulací EU, která chce liberalizovat evropský trh plynu tím, že zakáže dodavatelům plynu ovládat přepravní infrastrukturu.