Evropská unie plánuje vyšetřování čínských výrobců oceli kvůli státním subvencím

Výroba oceli

Výroba oceli Zdroj: Vítkovice Steel

Evropská unie plánuje tento měsíc na summitu se Spojenými státy oznámit vyšetřování čínských výrobců oceli v souvislosti s podezřením, že využívají vládní subvence, aby mohli ocel dodávat levněji. Připojí se tak ke snahám Washingtonu ochránit průmysl před levnou konkurencí. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na dva úředníky obeznámené s touto situací.

Washington podle zdrojů deníku požádal Brusel, aby zasáhl proti čínským výrobcům oceli výměnou za to, že se vyhne opětovnému uvalení cel na evropskou ocel zavedených vládou předchozího prezidenta USA Donalda Trumpa, uvedl FT.

Americký prezident Joe Biden bude 20. října hostit předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a předsedu Evropské rady Charlese Michela. Setkání se uskuteční těsně před uplynutím lhůty pro vyřešení dvoustranného sporu týkajícího se cel na ocel.

Ochrana evropských elektromobilů

V září Brusel zahájil šetření, zda má zavést sankční cla na ochranu evropských producentů před dovozem čínských elektromobilů kvůli podezření, že využívají státní dotace. Čína si stěžovala na „velmi krátkou dobu“, kterou Brusel poskytl na konzultace k vyšetřování dotací pro elektromobily.

Brusel již zavedl antidumpingová cla na zhruba deset kategorií dovozu oceli z Číny. Zavedl také kvóty pro dovoz řady ocelových produktů. Evropští výrobci však tvrdí, že opatření nefungují.