EU uvažuje o uvalení cla na čínské elektromobily, řekla von der Leyenová

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová během proslovu a stavu EU (13.9.2023)

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová během proslovu a stavu EU (13.9.2023) Zdroj: Reuters

Díky Evropskému parlamentu, členským státům a mému týmu komisařů se nám podařilo splnit přes 90 procent toho, co bylo v roce 2019 vytyčeno. Ve svém tradičním projevu o stavu Evropské unie to ve středu v Evropském parlamentu prohlásila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Uvedla, že je pro rozšíření EU a komise začne pracovat na přezkumu politiky před jejím rozšířením.

„Společně jsme ukázali, že když je Evropa odvážná, dokáže věci dotáhnout do konce,“ uvedla v proslovu, který je letos poprvé tlumočen i do znakového jazyka.

„Když jsem před vámi stála v roce 2019 se svým programem pro zelenou, digitální a geopolitickou Evropu, vím, že někteří měli pochybnosti. A bylo to předtím, než se svět obrátil vzhůru nohama, přišla globální pandemie a brutální válka na evropské půdě,“ řekla v úvodu své řeči šéfka unijní exekutivy. „Ale podívejte se, kde je Evropa teď. Viděli jsme zrod geopolitické unie - podporujeme Ukrajinu, postavili jsme se proti ruské agresi, reagujeme na agresivní politiku Číny,“ dodala.

„Globální trhy jsou nyní zaplaveny levnějšími elektromobily. A jejich cenu udržují uměle nízko obrovské státní dotace,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská komise ve středu zahájila vyšetřování, aby posoudila, zda Evropská unie potřebuje zavést cla kvůli ochraně před čínskými výrobci elektrických vozidel, kteří využívají státní dotace.

Ve svém projevu upozornila na důležitost Green deal. „Letošní léto bylo vůbec nejteplejší v historii. Řecko a Španělsko se potýkaly s přírodními požáry a jen pár týdnů na to, je zasáhly ničivé povodně. Viděli jsme chaos a spoušť, kterou extrémy počasí napáchaly po celé Unii. To je realita rozpálené planety. Právě proto vznikl Green Deal," uvedla. 

Zmínila také loňskou energetickou krizi, kterou způsobila především válka na Ukrajině. „Vzpomeňme, jak Putin proti nám loni použil ruské zdroje jako zbraň. Zvládli jsme tuhle krizi, protože jsme postupovali společně,“ řekla. 

„Budeme na straně Ukrajiny stát tak dlouho, dokud to bude třeba,“ uvedla Leyenová. Řekla také, že je pro rozšíření Evropské unie. “Komise začne pracovat na přezkumu politiky před rozšířením unie. Musíme také diskutovat o budoucnosti rozpočtu a jak vyhovět závazkům ohledně bezpečnosti,“ dodala.

Práva žen

Von der Leyenová si několikrát vysloužila potlesk, zejména když hovořila o právech žen či když podpořila evropské farmáře. „Ráda bych vám poděkovala za průlomovou práci, kterou jsme vykonali v oblasti rovnosti žen a mužů. Jako pro ženu to pro mě hodně znamená,“ řekla. „Neexistuje jediný argument, proč by za stejnou práci měla být žena placena méně než muž. Naše práce ale zdaleka nekončí, musíme pokračovat v pokroku,“ dodala. „Vím, že tento parlament podporuje náš návrh na boj proti násilí na ženách. I zde bych byla ráda, kdybychom uzákonili princip: Ne znamená ne,“ doplnila za potlesku europoslanců.

Pokud jde o ekonomické záležitosti, nejvýznamnější překážkou v konkurenceschopnosti je podle von der Leyenové nedostatek pracovních sil na unijním trhu. Vyzvala proto k lepšímu přístupu k pracovním místům pro mladé lidi, ženy a kvalifikované migranty. „Miliony rodičů - většinou matek - se snaží sladit práci a rodinu, protože neexistuje péče o děti. A osm milionu mladých lidí nepracuje ani nestuduje. A to je jedna z největších překážek naší konkurenceschopnosti,„ uvedla šéfka Evropské komise. “Nedostatek pracovních sil brzdí kapacitu pro inovace, růst a prosperitu. Musíme tedy zlepšit přístup na trh práce,“ dodala.

Dnešní projev před europoslanci je posledním podobným proslovem von der Leyenové ve funkci během stávajícího mandátu. Očekává se, zda neoznámí, že bude chtít pokračovat i v dalším funkčním období.