Evropské armády uzemňují nákladní airbusy, černé skříňky nalezeny

Trosky Airbusu A400M, který se zřítil u Sevilly

Trosky Airbusu A400M, který se zřítil u Sevilly Zdroj: ctk/ap

Vyšetřovatelé nalezli dvě černé skříňky z nákladního vojenského letounu Airbus A400M, který se v sobotu při svém zkušebním letu zřítil u Sevilly na jihu Španělska a zemřeli čtyři z šesti členů jeho posádky. Několik zemí, které už nový letoun od společnosti Airbus převzaly, mezitím do vyšetření příčin havárie pozastavilo nebo výrazně omezilo lety s těmito stroji.

Lety s novým letounem už pozastavily Británie, Německo a také Turecko, které mělo zřícený stroj dostat. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian řekl, že Francie svých šest letadel tohoto typu ponechá v provozu, avšak povoleny budou jen lety „mimořádného významu“.

Španělský premiér Mariano Rajoy už v sobotu vyzval Airbus k maximální transparentnosti v postupu vyšetřování nehody. Havárii vyšetřuje jak Airbus, tak španělská vláda. Dva těžce zranění členové posádky letounu zůstávají v nemocnici.

Sobotní havárie byla první fatální nehodou letounu A400M, který začal Airbus dodávat zákazníkům v roce 2013. Jde o velký čtyřmotorový turbovrtulový letoun a v Seville prochází tento stroj konečnou montáží. Jeden jeho exemplář stojí přes 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Osm členů NATO si už objednalo více než 190 těchto letadel, které nahradí stárnoucí letouny Hercules. Vývoj nového letadla stál kolem 20 miliard eur (téměř 550 miliard korun) a byl zatím největším evropským společným projektem v sektoru obrany. Provázely jej ale opakované dlouhé odklady a náklady projektu byly nakonec podstatně vyšší, než se původně plánovalo.

**