Evropský trh s auty dál oživuje, v červenci stoupl na více než milion vozů

Továrna na osobní automobily Škoda (ilustrační foto)

Továrna na osobní automobily Škoda (ilustrační foto) Zdroj: Kotatko Jiri/E15

Prodej osobních automobilů v západní Evropě v červenci meziročně stoupl o pět procent na více než milion vozů. Tempo jeho růstu tak zrychlilo z necelých čtyř procent v předchozím měsíci. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů výzkumné společnosti LMC Automotive.

Prodej v západní Evropě vykazuje růst již 11 měsíců za sebou. Analytik LMC Jonathon Poskitt uvedl, že západoevropský automobilový trh je „na cestě k solidnímu celoročnímu růstu kolem pěti procent“. „Německo, Španělsko a Británie nadále udávají tempo,“ dodal.

Spolkový úřad pro registraci vozidel KBA tento týden uvedl, že prodej aut v Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se v červenci meziročně zvýšil o téměř sedm procent na 270 249 vozů. Britský svaz výrobců a prodejců automobilů SMMT dnes předpověděl, že prodeje aut v Británii v celém letošním roce stoupne o více než osm procent.

Prodeje ve Francii se propadly

Za oživením celého trhu zatím zaostává Francie, kde se prodej automobilů v červenci propadl o více než čtyři procenta na 143 777 vozů. Francouzská automobilová asociace CCFA nicméně minulý týden potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem francouzského automobilového trhu o dvě až tři procenta.

Údaje o prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejňuje Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V červnu tento prodej meziročně stoupl o 4,5 procenta na 1,2 milionu vozů. Údaje o červencovém prodeji zveřejní ACEA kvůli letní přestávce až 17. září.

Evropská poptávka po automobilech se nyní začíná postupně zotavovat z šestiletého útlumu. Podle odborníků je ale nepravděpodobné, že by se prodej automobilů v Evropě v nejbližších letech vrátil na úrovně z období před příchodem světové finanční krize.