Export zbraní meziročně klesl, dosáhl patnácti miliard

Puška CZ 805 BREN s novou pažbou

Puška CZ 805 BREN s novou pažbou Zdroj: Česká zbrojovka

Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce
Výcvik s útočnou puškou CZ 805 BREN od České zbrojovky
5
Fotogalerie

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka loni klesl na 15,1 miliardy korun, což je o 3,5 miliardy méně než v roce 2016. Zbrojařské firmy získaly celkem 1159 licencí v hodnotě 21,1 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu ministerstva průmyslu a obchodu.

Rozdíl mezi udělenými licencemi a realizovanými obchody je letos velký. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiřího Hynka je důvodem poklesu exportu i rostoucí délka zbrojních obchodů. "V roce 2017 byly uděleny licence v hodnotě více než 21 miliard Kč a všechny (obchody) nebyly v tomto roce uskutečněny. Tyto obchody se uskuteční v letošním roce, což je dobrý předpoklad pro úspěšnost exportu i v roce 2018," uvedl Hynek.

Proti předchozímu roku vzrostl export ručních zbraní o 50 procent. "K doslova raketovému nárůstu exportu došlo u technologií balistické ochrany. K poklesu exportu pak došlo u letecké techniky. To bylo zapříčiněno tím, že rok 2016 byl rekordní z důvodu větších dodávek bitevníku L-159 do Iráku," dodal šéf asociace.

Vývoz vojenského materiálu loni směřoval do 106 zemí. Hodnotově největší export byl do Spojených států - za 1,66 miliardy korun. V rámci EU pak na Slovensko za 901 milionů korun. Za poslední čtyři roky vzrostl podíl exportu do Asie z 14 na 20 procent, naopak klesá export na Střední východ. Hodnota udělených licenci na vývoz stoupla meziročně o 5,2 miliardy korun oproti roku 2016.

Export střelných zbraní a jejich součástí pro civilní použití dosáhl 3,3 miliardy korun. K vývozu střelných zbraní do 73 zemí mimo EU bylo uděleno 720 povolení s hodnotou 9,1 miliardy korun. Největší vývoz byl do USA.

"Čeští výrobce se nadále potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil, zvláště u úzce specializovaných oborů. To je i určitým limitujícím faktorem pro další růst exportu," řekl Hynek.

V roce 2016 dosáhl export zbraní a vojenského materiálu z Česka rekordních 18,2 miliardy korun, v roce 2015 to bylo 15 miliard. Největší část vývozu mířila do Iráku, Spojených arabských emirátů a na Slovensko.

Na konci roku 2017 bylo v Česku 261 firem a jedna fyzická osoby držící povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. Export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO je to deset až 30 procent celkového objemu výroby.