Export zpomaluje, zahraniční firmy přestávají dávat Česku zakázky

Pewag továrna (ilustrační foto)

Pewag továrna (ilustrační foto) Zdroj: Tomeš Michael

Živelný růst zahraničních zakázek pro český průmysl je minulostí. Přespolní hráči přestávají podepisovat s domácími firmami tolik kontraktů jako dříve a vývozci začínají místo růstu stále častěji skloňovat slovo stagnace. 

Příčinou je klesající cenová konkurenceschopnost tuzemského zboží za hranicemi, ale především sílící špatná zkušenost zahraničních firem s dodávkami z Česka. Nové zakázky už totiž nemá kdo vyrábět.

„Pokud kvůli nedostatku kapacit posunete termín dodání jednou nebo dvakrát, nic se neděje. Pak už ano. A zatímco ještě v létě nám zahraniční zakázky rostly, během posledních tří až čtyř měsíců už máme před sebou obrázek stagnace,“ říká Libor Musil, vlastník firmy Likos vyvážející zateplovací systémy pro budovy. Objem zahraničních zakázekObjem zahraničních zakázek|E15

„Zahraniční firmy marně žádají, aby české firmy vyráběly víc. A když to nejde, pošlou zakázku raději jinam, do Polska nebo do Rumunska,“ uvádí majitel firmy Metalkov Evžen Reitschlager. Dodává, že evropská branže kovozpracujícího průmyslu dosud zásobovala Česko živelným přílivem nových objednávek, ale teď se pří- liv zastavil.

O slábnoucím zájmu firem zvenčí o výrobu v Česku svědčí i aktuální data statistiků o listopadovém vývoji českého průmyslu. Zahraniční zakázky totiž oproti loňsku narostly o necelá dvě procenta, tedy loni druhým nejpomalejším tempem.

„Zakázky postupně ochlazují spolu s tím, jak zahraniční partneři hledají pro realizaci svých objednávek nové trhy,“ říká místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. V klíčovém odvětví autoprůmyslu nové objednávky dokonce o pět procent poklesly.

Propad dominantní části domácího průmyslu dokázal ještě převýšit textilní průmysl, potýkající se s desetiprocentním propadem nového byznysu. „Kvůli nedostatku lidí na trhu práce a rostoucím mzdovým požadavkům jsme nuceni tlačit na růst vývozních cen, což na zájmu nepřidá,“ dodává Musil.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské je sílící skepse exportu dalším důkazem pro to, že Česko má období nejsilnějšího ekonomického růstu už za sebou.

Světem dnes hýbe také bitcoin a další kryptoměny. Vše o nich čtěte zde >>>

Kam se vydá cena bitcoinu a dalších kryptoměn? Napoví tento článek >>>