ExxonMobil přijde kvůli protiruským sankcím až o miliardu dolarů

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Až na jednu miliardu dolarů (24,6 miliardy korun) odhadla americká ropná firma ExxonMobil potenciální ztráty spojené s pozastavením svých aktivit v Rusku zasaženém sankcemi. ExxonMobil musel loni pozastavit projekty se svým ruským protějškem Rosněftí, když se tato největší ruská ropná společnost a jiné ruské podniky staly loni terčem sankcí, které Západ uvalil na Rusko kvůli ukrajinské krizi.

Tato opatření byla přijata, „abychom se podvolili sankcím… zakazujícím veškerou příbřežní činnost v Rusku, v Černém moři, v Arktidě a veškerou pevninskou činnost na západě Sibiře,“ uvedla firma ve výroční zprávě.

Pozastavení těchto projektů, které firmy provozovaly formou společných podniků, ExxonMobil podle odhadů k loňskému 31. prosinci přijdou až na miliardu dolarů. Nejmenovaný zdroj agentury AFP blízký americké společnosti uvedl, že kdyby sankce platily i nadále, ExxonMobil by musel společné podniky zrušit a vykázat související ztráty.

Americké sankce uvalené na Rusko požadovaly, aby americké firmy ustaly ve své činnosti v arktické oblasti, která je potenciálně bohatá na ropu a další uhlovodíky. ExxonMobil tak musel uzavřít své zařízení v této části Ruska.

Američané a Rosněfť společně využívali ropný vrt v Karském moři na severu Sibiře. Ruská skupina v září oznámila, že v tomto vrtu v rámci společného podniku s ExxonMobil nalezla ropu. Ropné pole by se mělo nazývat Vítězství.

Vývoj cen ropy

Na ExxonMobil ale dolehl i loňský prudký pokles cen ropy, které se od června propadly o více než 50 procent. Společnost ve sdělení regulátorům tento týden uvedla, že kvůli levnější ropě letos sníží výdaje o zhruba 11 procent na přibližně 34 miliard dolarů.

Drastičtějšími škrty reagují na levnější ropu menší energetické společnosti, kde se snížení kapitálových výdajů pohybuje v rozmezí od 20 do 50 procent. U největší světových ropných firem jako Exxon či Chevron ale tyto kroky tak radikální nejsou. Kapitálové výdaje Chevronu v tomto roce klesnou o 13 procent.