Francouzská automobilka PSA uvažuje o návratu do Ameriky

Peugeot

Peugeot Zdroj: CTK/AP

Francouzská skupina PSA Peugeot Citroen by se mohla ještě v této dekádě vrátit na americký trh. Ředitel automobilky Carlos Tavares se nechal prý slyšet, že chce posílit značky zastoupené v koncernu tak, aby mohly "působit kdekoliv na světě".

Automobilka ale nejdřív musí splnit čtyři základní cíle, jak tvrdí Tavares. Zaprvé je třeba prémiový brand DS etablovat jako samostatnou značku vedle Peugeotu a Citroënu. Firma musí navíc zredukovat výrobní program ze současných 45 modelů na 26. Zatřetí je nutné dosáhnout černých čísel ve všech částech a nakonec také zvýšit efektivitu výroby, a to zejména ve Francii. Informoval o tom web edmunds.com.

Automobily francouzské automobilky se v Americe prodávaly delší dobu, i když s nijak oslnivými úspěchy. Společnost se začala stahovat z amerického trhu na začátku 90. let. Posledním v USA oficiálně prodávaným Peugeotem byl model 405, který byl za Atlantikem k dostání ještě v roce 1991.

PSA před pádem zachrání Čína

PSA patří k automobilkám, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu, který těžce zasáhla dluhová krize. Aby se PSA udržela nad vodou, spojila se s čínským výrobcem automobilů Dongfeng. Číňané přislíbili navýšit kapitál, který by jim zajistil ve francouzské automobilce 14 procent akcií. Pomoc - rovněž výměnou za 14 procent akcií - slíbilo i francouzské ministerstvo průmyslu.

Vývoj akcií PSA za posledních pět letAkcie PSA za posledních pět letAkcie PSA za posledních pět let | Yahoo FinanceYahoo Finance