Genesis Capital koupil většinu ve výrobci retailového vybavení

Obchodní centrum Krakov v Bohnicích

Obchodní centrum Krakov v Bohnicích

Společnost Genesis Capital patřící mezi jedny z největších správců fondů rozvojového kapitálu (private equity) v Česku a na Slovensku, koupila většinový, jednapadesátiprocentní podíl ve slovenském výrobci retailového vybavení 3070 Group. Ve firmě z velké části nahradí původního investora, zbylých 49 procent si podrží klíčoví členové managementu v čele se zakladatelem firmy a jejím šéfem Branislavem Polákem.

Genesis Capital vstoupili do firmy prostřednictvím fondu GPEF II. „Společnost 3070 nás zaujala nejen svými dosavadními úspěchy, ale především dalšími ambiciózními plány zejména v zahraničí,“ uvedl k důvodům vstupu do slovenské firmy ředitel Genesis Capital Jan Tauber. Cenu transakce obě strany nezveřejnily.

Společnost 3070 byla založena v roce 2009. Hlavní sídlo má v Bratislavě, pobočky ve Vídni, Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově a Záhřebu. Disponuje také několika výrobními kapacitami na Slovensku a v okolních zemích. Většina jejích projektů se uskutečňuje právě mimo Slovensko.

Mezi nejvýznamnější klienty patří velké nadnárodní značky, jako jsou například Sony, Samsung, Canon, Bosch, Siemens, Haier, AEG či Electrolux. Připravuje pro ně řešení a komponenty maloobchodních interiérů, showroomy, instalace expozic na veletrzích, road-show a podobně. Projekty zahrnují celý činnosti od prvotních designových a funkčních návrhů až po konečnou výrobu, instalaci a servis.

Cílem je růst

„Už nyní jsme úspěšní v německy mluvících zemích Evropy, na Balkáně a ve Skandinávii, ale naším cílem je další růst. Během následujících pěti let plánujeme expanzi do dalších evropských zemí a ve střednědobém horizontu bychom se rádi prosadili i na Blízkém východě a v rychle rostoucí Asii,“ uvedl Polák.

„Z našeho původního zaměření na klienty v oblasti spotřební elektroniky a telekomunikací se chceme rozšířit do dalších oborů, jako jsou finanční instituce, móda a automobilový průmysl. Partnerství s Genesis Capital nám pro takový rozvoj poskytuje solidní základnu,“ dodal.

Od svého vzniku v roce 1999 společnost Genesis Capital spravovala tři fondy rozvojového kapitálu s celkovým objemem téměř 100 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun). Nyní má podíl například ve společnostech Profimedia.CZ, Servodata, KS Klima-Service, JRC Czech nebo HSW Signall. V minulosti firma působila i mimo jiné ve výrobci oblečení pietro filipi, internetovém obchodu Vltava.cz či Gumotexu.