Glosa Jana Stuchlíka: Jak rozdělit ČEZ, když ho chce Babiš kontrolovat celý

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
ČEZ
ČEZ
Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
8
Fotogalerie

Máme tady další zvrat v nekonečné sáze o rozdělení ČEZ. Premiér Andrej Babiš na narozeninové oslavě Hospodářské komory prohlásil, že si vláda musí pohlídat, aby kromě výroby elektřiny zůstaly státu také strategické věci typu obchodu a distribuce. Jenže ono toho v ČEZ už moc jiného nezbývá.

Celá hra na rozseknutí ČEZ má jediný motiv: jak v Česku postavit jadernou elektrárnu, aby si toho nevšimli na svých účtech spotřebitelé elektřiny a aby se vláda nemusela zavázat k podpoře jaderné elektřiny srovnatelné se solárními dotacemi. Proto se má ČEZ rozštěpit ideálně na část, která bude vlastnit elektrárny. Z nich každý rok vypadne provozní zisk přes 26 miliard korun při dnešních cenách elektřiny, za které se dá nová jaderka postupně postavit.

Jenže tuto část musí plně ovládnout stát, aby se proti novému reaktoru nebouřili drobní akcionáři. Na to by měla vláda získat peníze podle dosavadních předpokladů z prodeje části státního podílu ve zbylé části ČEZ, tedy distribuci, obchodu s elektřinou a plynem a obnovitelných zdrojích.

Analytici spočítali, že aby vláda zůstala na nule, mohlo by stačit, když v Novém ČEZ prodá nějakých 20 procent akcií, což by jí pořád ponechalo majoritní balík. Scénáře, kterými se ohání vedení ČEZ, ale uvažují i o tom, že stát si nechá jen čtvrtinu distribuce a obchodu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!