GM prý zvažuje uzavření dalších továren Opelu

Opel

Opel

Americká automobilka General Motors připravuje pro své ztrátové evropské aktivity nový restrukturalizační plán, který by mohl zahrnovat uzavření dalších továren divize Opel. Informoval o tom list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Závodní rada Opelu ale podle agentury DPA takovéto informace popírá.

„Nezaregistroval jsem žádné známky toho, že by GM plánovala porušit stávající dohody, které s námi uzavřela,“ uvedl šéf závodní rady Wolfgang Schäfer-Klug. Tyto dohody do roku 2014 vylučují zavírání továren a propouštění zaměstnanců. Podle listu Wall Street Journal nicméně GM zvažuje uzavření závodů Opelu v německém městě Bochum a britském městě Ellesmere Port. Německá továrna zaměstnává přes 3 tisíce lidí a britská přes 2 tisíc lidí.

Automobilka GM za první tři čtvrtletí loňského roku v Evropě prodělala 580 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). Ztráta nicméně klesla o více než polovinu ze zhruba 1,2 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Celoroční výsledky hospodaření zveřejní GM příští týden.

Automobilka Opel se v uplynulých letech dostala do existenčních problémů a skupina GM chystala její prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8 tisíc ze 48 tisíc pracovních míst, napsala agentura DPA.