Gumotex expanduje na Slovensko, od Francouzů koupil závod Ronson Plastics

Budova společnosti Ronson Plastics

Budova společnosti Ronson Plastics Zdroj: ronsonplastics.com

Břeclavská společnost Gumotex se stala stoprocentním vlastníkem slovenského výrobce plastových dílů Ronson Plastics se sídlem v Myjavě. Posiluje tím divizi podniku, která vyrábí interiérové doplňky do aut. Cílem je ve střednědobém horizontu udělat z Gumotexu jednoho z nejvýznamnějších regionálních hráčů v oboru.

Cenu transakce obě strany obchodu nezveřejnily. Slovenská firma dosud patřila francouzským vlastníkům. Zaměřená je na termoplastické injekční vstřikování. Doplní tak nabídku Gumotexu, který vyrábí pěnové díly, díly z polypropylenu a sluneční clony. Díky akvizici může nabízet automobilkám také komplikovanější výrobky.

„Akvizice tohoto výrobce byla jednou z priorit střednědobé strategie společnosti. Otevírá se prostor pro ucelenější skladbu produkce pro naše zákazníky,“ uvedl Martin Pětivoký, člen představenstva Gumotexu Martin Pětivoký a šéf investiční společnosti Milestone Partners, které břeclavský podnik patří.

Výrobky pro autoprůmysl jsou pro Gumotex čím dál důležitější, podíl na tržbách vzrůstá. Vedle toho vyrábí nafukovací čluny či záchranné systémy. Naopak se před měsícem zbavil dceřiné firmy Matrace, kterou prodal firmě Molitan z polské skupiny Organika.

Středně velká firma

Gumotex měl loni tržby 1,7 miliardy korun, letos plánuje o půl miliardy vyšší, dosáhl na zisk přes 60 milionů korun. Zaměstnává zhruba 1200 lidí, loni však snížil počet kmenových zaměstnanců na 1000, zbytek jsou agenturní zaměstnanci. Důvodem je snaha pružněji reagovat na vývoj poptávky trhu.

Firma Ronson Plastics má podle posledně zveřejněných údajů z roku 2012 tržby a výnosy v hodnotě 5,6 milionu eur, což je více než 150 milionů korun. Aktiva středně velké společnosti jsou ve výši přibližně sto milionů korun.

Distributor Noris získal investora Milestone Partners