Gumotex plánuje další linku pro autoprůmysl

Expandia získala většinový podíl v Gumotextu

Expandia získala většinový podíl v Gumotextu Zdroj: ctk

Oživení automobilového průmyslu vede významného tuzemského výrobce autodoplňků, břeclavskou skupinu Gumotex, k investici do další výrobní linky. Měla by vzniknout v mosteckém závodě Gumotex Automotive a sloužila by pro výrobu polotovaru hlavových opěrek do osobních automobilů, vyplývá ze žádosti o posouzení vlivů na životní prostředí.

Kapacita výroby mostecké továrny by tak měla stoupnout o čtvrtinu na 1750 tun výrobků za rok, práci by mělo najít další téměř tři desítky lidí. Nyní v závodě pracuje 114 lidí.

„Plánovaným navýšením projektované kapacity výroby o 25 procent předkládaný záměr společnosti reaguje na oživení automobilového průmyslu, respektive zvyšující se poptávku odběratele,“ uvedla firma v oznámení úřadům.

Zkušební provoz za jeden rok

Stavba nové linky ve stávajícím objektu by mohla začít letos v září, do zkušebního provozu by měla jít za rok v březnu. Hlavním odběratelem hlavových opěr je výrobce automobilových interiérů, česká pobočka německého koncernu Grammer, která sídlí rovněž v průmyslovém areálu Velebudice u Mostu.

Kolik bude investice do nové linky, to firma neuvedla. Již loni ale mateřská firma Gumotex mimo jiné investovala do dvou nových linek v odštěpném závodě v Jaroměři a v mateřském závodě v Břeclavi. Celkové loňské investice Gumotexu tak i z těchto důvodů činily 161 milionů korun.

Gumotex vyrábí nejen díly pro automobily, ale také gumové čluny a další produkty. Jeho tržby loni meziročně stouply o čtvrtinu na 2,2 miliardy korun. Výši zisku firma zatím neuvedla, v roce 2013 to bylo 60,5 milionu korun.