HE3DA postaví u Havířova továrnu, první baterie chce vyrobit do konce roku

vysokokapacitní baterie Robusta s články vyrobenými podle technologie HE3DA

vysokokapacitní baterie Robusta s články vyrobenými podle technologie HE3DA Zdroj: Jan Prochazka

Společnost HE3DA postaví ještě letos v Horní Suché na Karvinsku závod na technologie, které pak budou vyrábět velkokapacitní lithiové baterie určené například do osobních automobilů. Do vývoje a vybudování výroby vloží v první etapě 50 milionů eur (zhruba 1,35 miliardy korun) čínský investor, řekl ředitel společnosti HE3DA pro strategie Václav Binar. Půjde o první takovou čínskou investici v Moravskoslezském kraji.

Baterie, které vyvinul vynálezce Jan Procházka, jsou podle firmy revoluční. Mají například mnohem větší kapacitu než dosavadní baterie. „V současné době ty baterie vznikají v laboratorním provozu a je potřeba vytvořit automatizované výrobní linky na jejich výrobu,“ řekl Binar.

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že investorem je podnikatel Čchu Ťüan-pin, který je připraven do firmy vložit celkem 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). Jeho podíl v dceřiné firmě HE3DA Technologies činí 49 procent, 51 procent patří českým akcionářům.

Výroba po celém světě

První linky vzniknou právě v obci u Havířova. „Následně se budou na základě těchto linek stavět výrobní kapacity všude po světě. Linky v Horní Suché budou také vyrábět baterie, ale důležité je to hlavně z toho důvodu, že tam vznikne vůbec první výrobní linka vyvinutá na ten daný konkrétní typ baterky,“ řekl Binar.

V Horní Suché jsou podle něj už nyní k dispozici výrobní prostory, které se ale musí rozšířit ještě o jednu halu. „Chceme mít první výrobní linku postavenou do konce roku, tak aby už produkovala baterie,“ řekl Binar. V provozu vzniknou nová pracovní místa. Kolik jich bude, se zatím ještě přesně neví, podle ředitele jich ale určitě nebudou stovky, protože technologie bude z velké části automatická.

Zájemci z několika zemí

Firmu založil Procházka společně s podnikateli Radomírem Prusem a Vladimírem Jirkou. Prus uvedl, že firma má už nyní zájemce o technologie na výrobu zmíněných baterií z Německa, Slovenska, Chile, Ruska a Číny.

Prus působí také v jiných firmách. Kvůli nim čelí u ostravského soudu obžalobám z úvěrových podvodů a zneužití dotací. Obvinění odmítá.