Historicky laciná elektřina srazila tržby Lumiusu skoro o miliardu

Alternativnímu dodavateli elektřiny a zemního plynu, společnosti Lumius, klesly tržby za prvních devět měsíců letošního roku oproti stejnému období loni o 900 milionů korun na sedm miliard. Za propadem stojí hlavně mimořádně levný elektrický proud. Ten se podepisuje i na výsledcích ČEZ

Podle ředitele Lumiusu Miloně Vojnara jsou nižší tržby způsobeny dvěma faktory. „Prvním je cena elektřiny, která klesla na historické minimum. A druhým je klesající spotřeba plynu,“ upřesnil Vojnar.

Společnost navzdory poklesu podle Vojnara očekává, že tržby za celý rok dosáhnou zhruba stejné výše jako loni. „Přiblíží se hranici deseti miliard,“ doplnil šéf společnosti.

Konečným zákazníkům v České republice podnik za tři čtvrtletí dodal 1,5 TWh elektřiny a 2,6 TWh plynu, přičemž loni to bylo 1,8 TWh elektrické energie a 3,5 TWh plynu.

Snižování velkoobchodních cen elektřiny a odpisy aktiv způsobily zhoršení hospodářských výsledků také ČEZu. Energetický gigant včera oznámil, že mu čistý zisk za tři čtvrtletí meziročně klesl o 3,7 procenta na necelých 32 miliard a tržby se snížily o tři desetiny procenta 162 miliard.

Firma modernizuje teplárnu

Lumius se letos spolu s dodávkami energií zaměřuje také na rozvíjení aktivit v teplárenství. Prostřednictvím společnosti H – therma, kterou koupil v roce 2012, modernizuje teplárnu v Hrádku nad Nisou, včetně přilehlých objektů a distribučních sítí.

Firma patří mezi největší nezávislé obchodníky s elektřinou a plynem v České republice. Energie prodává hlavně velkoodběratelům z řad průmyslových i obchodních společností nebo veřejnému sektoru. Lumius působí také na Slovensku.

Lumius chce stavět vlastní jaderku