Hlasujte o největší českou průmyslovou ikonu

Výroba Škody Superb v Kvasinách

Výroba Škody Superb v Kvasinách Zdroj: Škoda Auto

Tatra
Avast
3
Fotogalerie

Česká ekonomika už sto let stojí na silném průmyslu. Firmy si doma i v zahraničí svými produkty v minulosti vydobyly respekt. Z této tradice těží i dnešní průmyslníci. Navíc k historickým legendám se začínají přidávat také nové firmy vybudované po roce 1989. Vyberte v anketě, kterou pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR, největší průmyslovou ikonu, která pomáhala, nebo pomáhá šířit dobré jméno nejen českého průmyslu, ale i celé České republiky.

Česko je automobilová velmoc. Za rok se tady vyrobí 1,4 milionu aut. Jenže by byla chyba dívat se na český průmysl jen pohledem jednoho dominantního odvětví, které tvoří devět procent tuzemského hrubého domácího produktu. Tradičně dobré jméno českých firem v zahraničí pomáhají dlouhodobě budovat také produkty jako české pivo nebo české sklo.

Přes milion traktorů Zetor brázdilo pole po celém světě a dnešní moderní Zetory na dobrou pověst svých předchůdců navazují. Na leteckých bitevnících L-39 se cvičily tisíce pilotů v desítkách armád. Jméno české plastické trhaviny Semtex se ve světě časem vžilo jako obecné pojmenování plastických výbušnin. Baťa a jeho boty jsou celosvětově známým pojmem samy o sobě.

Do světové první ligy se ovšem dostávají i nové firmy. Jejich typickým příkladem je producent antivirových programů Avast. Patrně žádná z českých firem se nemůže pochlubit tím, že by její produkty používalo najednou skoro půl miliardy lidí po celém světě.

Hudební tradici reprezentují ve výběru Svazu průmyslu klavíry Petrof. Vždy patřily ke světové špičce a hráli na ně uznávaní klavírní virtuosové.

Zvolte, která z těchto průmyslových ikon nejvíce přispěla nebo přispívá k dobrému jménu českého průmyslu. Právě průmyslové úspěchy jsou jedním z podstatných důvodů, proč můžeme být na značku Česká republika náležitě hrdí.

 

Profily jednotlivých ikon najdete zde: