Hospodářský motor Evropy se zadrhává. Překvapivá čísla zaskočila německé statistiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: BMW

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Německo se poprvé od finanční krize může dostat do technické recese, tedy poklesu ekonomiky trvající dvě čtvrtletí po sobě. Ukazatele průmyslové výroby totiž v listopadu proti předchozímu měsíci citelně klesly o 1,9 procenta. Analytici přitom očekávali růst o třetinu procenta. Meziročně výroba klesla o 4,6 procenta. Údaje o vývoji hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí loňského roku německý statistický úřad zveřejní příští týden.

„Německo a obecně celá eurozóna rozhodně zařadily nižší rychlost,” cituje server CNN Business ekonoma Jacka Allena. Zprávy o zpomalení v Evropě přichází v době, kdy jsou podobné tendence cítit i ve Spojených státech a Číně.

Jedním z důvodů je zpomalení prodejů automobilů způsobené poklesem zájmu v Číně a emisními regulacemi. Dodávky zpomalila nízká hladina Rýna komplikující lodní dopravu.

„Pokles byl široký napříč sektory, nevidíme žádné pozitivní body. Ekonomiku táhla dolů opět nejvíce oblast spotřebního zboží, která meziměsíčně klesla o 4,1 procenta. Data jsou špatná a neočekávaná,” cituje server Business Insider ekonoma německé pobočky HSBC Stefana Schilbeho.

Jiní ekonomové předpokládají budoucí zlepšení. „Výrobci automobilů pravděpodobně produkci doženou, politika Evropské centrální banka zůstane nakloněná investicím a čínský program ekonomické stimulace pravděpodobně podpoří místní ekonomiku, což pomůže také německému hospodářství,” cituje Bloomberg analytika Commerzbank Marca Wagnera.

Německé HPD v třetím čtvrtletí loňského roku poprvé od roku 2015 kleslo ve srovnání s předchozím obdobím. Za celý rok 2018 německá vláda očekává růst o 1,7 procenta. Na výkonu největší evropské ekonomiky je závislá eurozóna i ostatní státy, včetně České republiky.