Hyundai začal v Nošovicích vyrábět nový model Tucson

Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích.

Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích. Zdroj: CTK

Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích.
Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích. Na snímku uprostřed je premiér Bohuslav Sobotka.
Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích. Na snímku zleva jsou premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.
Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích.
Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích. Na snímku je premiér Bohuslav Sobotka.
10
Fotogalerie
Automobilka Hyundai dnes v Nošovicích na Frýdecko-Místecku představila nový automobil Hyundai Tucson, jehož sériovou výrobu v závodě zahájila minulý týden. Tento sportovně-užitkový vůz má nahradit úspěšný model Hyundai ix35, který se ve slezské továrně vyráběl čtyři roky. Hyundai Tucson se má stát stěžejní značkou firmy.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk řekl, že k prodejcům by nové vozy Tucson měly dorazit na přelomu srpna a září. Koncová cena automobilu zatím nebyla stanovena, automobilka ji oznámí v průběhu léta.

Dnešního slavnostního zahájení výroby se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který připomněl, že třicetimiliardová investice korejské společnosti do výrobního závodu v Nošovicích je největší zahraniční investicí v zemi.

Vaněk řekl, že Tucson je autem nové generace z hlediska kvality, vybavení, komfortu, motoru, převodovky i bezpečnostních prvků. Oproti svému předchůdci ix35 je vůz mírně delší a širší a také o něco nižší. „Jeho silueta je mnohem robustnější a ten celkový postoj je výrazně atletičtější,“ řekl Vaněk. Uvedl, že automobil má motory o objemu od 1,6 po dva litry, v průběhu roku začne automobilka dělat i vozy s benzinovým turbo motorem 1,6 litru o zhruba 200 koních.

Mezi charakteristické prvky nového auta podle Vaňka patří šestiúhelníková přední mřížka, která je typickým znakem všech vozů Hyundai v posledních dvou letech. „Jsou to i nové světlomety s LED osvětlením nebo velká devatenáctipalcová kola, která jsou unikátní pouze pro tento automobil,“ řekl mluvčí.

Mezi bezpečnostní prvky, jimiž je auto vybaveno, patří hlídač mrtvých úhlů nebo hlídání výjezdů z pruhů. „Auto je vybaveno i systémem aktivního emergentního brzdění. To znamená, když je před autem nějaká překážka, pomalu jedoucí auto, chodec a podobně, tak auto začne samo brzdit bez ohledu na to, co zrovna dělá vevnitř řidič,“ řekl Vaněk.

Letoštní plán: 330 tisíc vyrobených aut

Automobilka má v plánu letos vyrobit 330 tisíc vozů, z toho 106 tisíc modelu Tucson. Vyvézt je chce do 60 zemí. Loni v Nošovicích smontovali 307 450 aut. Kvůli zvýšené poptávce po nových vozech letošní plán firma navýšila o deset procent a zvýšila rychlost výroby z 60 na 66 aut za hodinu. Proti tomu protestovali odboráři, podle nichž si na zrychlení linek stěžovala řada zaměstnanců.

„Náš závod Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) nikdy ve své výrobní historii, počínající od listopadu 2008, nezažil situaci, kdy by poptávka po autech z naší produkce vyvolala nutnost zvýšení rychlosti výroby současně se zahájením výroby nového modelu,“ uvedl prezident HMMC Tong U-čche.

Kvůli posílení stavů na pracovištích přijala automobilka od dubna přes 150 nových zaměstnanců. Celkem má více než 3400 pracovníků, dalších asi 7000 zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy. Vyrobené vozy loni putovaly do 55 zemí, nejvíce do Německa, Ruska a Británie.