Indická Mahindra chce koupit výrobce skútrů Peugeot

Skútr Peugeot Satelis

Skútr Peugeot Satelis Zdroj: Yann, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Indická automobilka Mahindra & Mahindra (M&M) vede exkluzivní rozhovory o převzetí většinového podílu ve výrobci skútrů Peugeot Scooters. Ten je součástí francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën.

Mahindra oznámila, že předložila závaznou nabídku na koupi 51procentního podílu ve společnosti Peugeot Scooters. Součástí nabídky je zvýšení kapitálu podniku o 15 milionů eur (přes 400 milionů korun), což má pomoci financovat jeho projekty.

„V době, kdy evropský trh již několik let zažívá prudký pokles, by partnerství s M&M umožnilo firmě Peugeot Scooters diverzifikovat podnikatelské aktivity a urychlit mezinárodní expanzi,“ uvedla společnost Peugeot Scooters, která je na evropském trhu se skútry dvojkou za italským rivalem Piaggio. Firma upozornila, že tento trh se od roku 2007 propadl o 45 procent.

Peugeot Scooters, která je už asi deset let ztrátová, loni vyrobila 79 tisíc skútrů. Jen čtvrtina její produkce však pochází z Francie, ostatní skútry firma vyrábí v Číně a na Tchaj-wanu.

Mahindra & Mahindra je největším výrobcem užitkových vozů v Indii, zatímco PSA Peugeot Citroën je po německém koncernu Volkswagen druhým největším výrobcem osobních aut v Evropě. Firma se však potýká se ztrátami a pracuje na restrukturalizaci, která má obnovit její ziskovost a snížit její závislost na evropském trhu.