Indie jde proti proudu. Vsadí na uhlí i v příštích 30 letech

Těžba uhlí (ilustrační foto)

Těžba uhlí (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Těžba uhlí (ilustrační foto)
Těžba uhlí (ilustrační foto)
Těžba uhlí (ilustrační foto)
Těžba uhlí (ilustrační foto)
Těžba uhlí (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Ačkoliv svět dává stále více přednost obnovitelným zdrojům energie, Indie hodlá v budoucnu spoléhat především na fosilní paliva. Podle reportu indické vlády má v příštích 30 letech hrát dominantní roli i nadále uhlí. Indie chce navíc těžit uhlí daleko víc než v minulosti.

Indie je třetím největším producentem a zároveň spotřebitelem uhlí na světě. A těžba i spotřeba se má v příštích třiceti letech dál zvyšovat.

Jestliže v současné době země spálí až tři čtvrtě miliardy tun fosilní suroviny ročně, už do roku 2020 má spotřeba vzrůst na 1,5 miliardy tun ročně. „Chceme využít bohaté zásoby uhlí, protože poskytují levný zdroj energie a také zajišťují energetickou bezpečnost,“ tvrdí report z pera think-tanku NITI Aayog.

Indie je navíc díky své enormní spotřebě druhým největším světovým dovozcem uhlí. To by měla země v příštích letech změnit a snížit závislost na importu uhlí na minimum, uvádí zpráva.

V cestě za energetickou soběstačností indická vláda rozhodla, že 44 let po znárodnění nabídne těžbu znovu také soukromým firmám. V současné době těží veškeré uhlí státní podnik Coal India – z plánovaných 1,5 miliardy tun uhlí do roku 2020 by měla státem vlastněná firma těžit jednu miliardu, zbytek soukromé společnosti.

Indie počítá s tím, že kromě lokálních firem dostanou prostor k těžbě také nadnárodní těžařské korporace, jako jsou Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American nebo Peabody Energy.

I přes zřetelnou podporu by měl podíl uhlí na energetickém mixu klesnout – ze současných 58 procent na 42 až 48 procent v roce 2047, odhaduje report. Na energetickém mixu se totiž budou do roku 2047 více podílet obnovitelné zdroje a plynu. Přesto uhlí bude mít stále jasnou převahu.