Indie kývla, že zaplatí dluh za ropu z Íránu

ropné vrty (ilustrační foto)

ropné vrty (ilustrační foto)

Írán a Indie ukončily konflikt o platby za dodávky ropy. Tvrdí to dobře informované zdroje z Teheránu. „Obě strany se dohodly, že co nejrychleji srovnají účty,“ citovaly své prameny íránské státní zpravodajské agentury. V opačném případě hrozilo, že islámský stát zastaví Indům přísun strategické suroviny – nejzazší termín pro smír byl stanoven na 1. srpna, připomněla britská BBC.

Pohledávka má údajně hodnotu pěti miliard dolarů (asi 85 miliard korun), na platby mají být použity různé měny s převahou eura.Napjatou situaci zavinily sankce, které uvalily na Teherán Spojené státy. Centrální banka Reserve Bank of India se k těmto postihům připojila a loni v prosinci zastavila mechanismus vypořádávání plateb.

Šéf National Iranian Oil Company Ahmad Ghalebani (NIOC) upozornil, že platby budou rozděleny do dvou částí. První má být umořena v nejbližších dnech.Mohsen Qamsari, který vede mezinárodní operace NIOC, upřesnil, že Írán – rozepři navzdory – nepřestal ropu do Indie nikdy dodávat. „Černé zlato“ z íránských ložisek pokrývá zhruba dvanáct procent indické poptávky, surovinu odebírá pět indických společností. Denně dorazí 400 tisíc barelů. Agentura Bloomberg sdělila, že tito odběratelé nedostali plán dodávek na srpen.

Indické podniky se v uplynulých měsících začaly poohlížet po jiných možnostech, jak zaplatit íránský dluh. Řešení však přišlo až nyní. Současně se indické firmy vydaly hledat jiné zdroje: tamní rafinerie požádaly podle agenturních zpráv o dodatečné zásilky Saúdskou Arábii.

Rijád, který je už nyní největším dodavatelem, potvrdil, že je schopen íránskou ropu zcela nahradit. „Můžeme jim dodat míchanou ropu, která bude blízko jejich požadavkům,“ dodal zdroj agentury Reuters.
Teherán v minulosti neplacení za poskytnuté dodávky toleroval, aby si udržel tržní podíl v daných státech. Čína, světová ekonomika číslo dvě, už srpnový plán dodávek má.